FNV Oost-Groningen: Let op je recht op vakantiegeld en vakantiedagen

Bij de FNV komen op dit moment veel vragen binnen over het recht op vakantiegeld en vakantiedagen. FNV Oost-Groningen wijst erop dat vakantiegeld voor werknemers een recht is; het maakt deel uit van je loon zoals dat in de CAO is afgesproken.

"Het is een verworven recht, daar mag een werkgever niet aankomen", aldus Cobie Bontsema, bestuurslid van Lokaal FNV Oost-Groningen. "Veel mensen hebben het geld bovendien hard nodig, vooral in deze onzekere tijden. Ze kijken er vaak al lang naar uit."

Ze adviseert mensen die hiermee problemen ondervinden, bijvoorbeeld omdat hun werkgever zegt dat hij door de coronacrisis de vakantie-uitkering op dit moment niet kan betalen, contact op te nemen met hun vakbond.

'Zo maar'mensen ontslaan

Dat geldt ook voor iedereen die mogelijk met ontslag te maken krijgt. Bedrijven kunnen niet ‘zo maar’ mensen ontslaan. Ook niet als de veelbesproken ‘ontslagboete’ eraf gaat. Een werkgever kan werknemers ontslaan met een ontslagvergunning van het UWV. Het UWV toetst of er echt sprake is van bedrijfseconomische noodzaak. Wie ontslagen wordt, heeft recht op een transitievergoeding. Ook FNV Senioren in Oost-Groningen roept mensen op misstanden en problemen te melden bij hun vakbond.

Cobie Bontsema wijst erop dat alle FNV kantoren in verband met de coronacrisis tot 1 juli gesloten zijn. Dat geldt ook voor het kantoor aan de Nassaustraat in Winschoten. "Er zijn op dit moment geen inloopspreekuren waar je terecht kunt voor vragen over werk en inkomen."

Website

Op de website van de FNV zijn veel antwoorden op veel gestelde vragen te vinden https://www.fnv.nl/corona. Leden kunnen altijd terecht bij de telefoonnummer: 088-3680368 (zie ook https://www.fnv.nl/service-contact/in-jouw-regio).

"En voor wie nog geen lid is van de vakbond: het is zaak dat nu gauw te doen! We zullen nog lang de gevolgen van deze coronacrisis ondervinden. De vakbond kan je helpen als je in problemen komt. En bovendien: samen staan we sterker", aldus Cobie Bontsema.