Humanitas bestaat 75 jaar

Humanitas bestaat op 31 mei 75 jaar. De vereniging is kort na de oorlog opgericht. Destijds om ‘buitenkerkelijken’ te steunen, een groep die in de na-oorlogse hulpverlening tussen wal en schip viel in het nog verzuilde Nederland. Vandaag nog steeds relevant voor iedereen die het zelf even niet redt.

Vereniging Humanitas kent een rijke historie van er zijn voor mensen die zich in een achtergestelde positie bevinden. Zo ving Humanitas kort na de Tweede Wereldoorlog in Villa Heideheuvel liefdevol kinderen van NSB-ouders op. Maar Humanitas was er in de loop der jaren ook voor Indische repatrianten, Sinti en Roma, buitenlandse werknemers, transseksuelen en mensen met genderdysforie. En nu staat de vereniging klaar voor mensen die door de coronacrisis in de problemen komen.

Gemeente Oldambt

De eerste afdeling werd opgericht in Utrecht, direct gevolgd door Amsterdam en Rotterdam. Begin 1946 telde Humanitas 23 afdelingen en op 1 januari 1947 waren dat er 36. Vandaag de dag zijn er 84 afdelingen, verspreid over het hele land, onder meer in de gemeente Oldambt.

75 Jaar geleden, na de oprichting op 31 mei 1945, hielp Humanitas Nederlanders om na de ingrijpende oorlogsjaren de draad weer op te pakken. "En ook nu is iedereen bij Humanitas hard aan het werk om mensen tijdens deze crisis bij te staan en klaar te zijn voor iedereen die na de coronacrisis bij de vereniging aanklopt."

Meer informatie

Meer informatie over de geschiedenis van Humanitas op https://geschiedenis.humanitas.nl/. Zie ook https://www.humanitas.nl/themas/.