'We zeiden: Dat treft ons niet, we hebben een vrij jonge groep'

Museum Westerwolde (MOW) in Bellingwolde kijkt uit naar de heropening op 10 juni. Omdat de Landelijke Museumvereniging adviseert dat vrijwilligers boven de 70 jaar voorlopig nog niet aan het werk mogen, heeft het museum behoefte aan uitbreiding van het team. "Toen we dat lazen, dachten wij 'dat treft ons niet, we hebben een vrij jonge groep'", zegt Hesther Bakker (communicatie & educatie).

Dit bleek echter niet het geval. "Navraag leerde dat acht, negen vrijwilligers al de zeventig jaar gepasseerd zijn. Ze zien er alleen zeer vitaal uit, maar zijn dus ouder dan we hadden verwacht."

In totaal werkt het MOW met een groep van 20 tot 25 vrijwilligers. Per dagdeel 'bemensen' twee personen de balie. Verder worden er klussen gedaan, helpen vrijwilligers mee om de exposities in te richten, wordt meegeholpen met educatieve projecten, en doen sommigen administratieve taken.

"Van de groep vrijwilligers werkt een aantal een dagdeel per week, sommigen meerdere dagdelen, maar ook een aantal doet om de week vrijwilligerswerk. Aan de groep vrijwilligers jonger dan zeventig jaar hebben we gevraagd of ze genegen zijn extra te willen werken, en daar is positief op gereageerd."

Met de oudere groep vrijilligers, die momenteel tijdelijk buitenspel staat, wordt door het museum wel intensief contact gehouden. "We bellen regelmatig met elkaar, en ook via de nieuwsbrief wordt deze groep op de hoogte gehouden wat er reilt en zeilt binnen het museum. Ook organiseren wij voor die groep besloten bijeenkomsten, waarbij de richtlijnen van het RIVM worden nageleefd, en wordt hen de mogelijkheid geboden om lopende exposities te zien."

Vitamine K

Museum Westerwolde heropent op woensdag 10 juni met ‘Vitamine K’. In deze tentoonstelling staat kunst die je blij maakt centraal. We de expositie wil bezoeken dient zich aan te melden. Ook worden de persoonsgegevens genoteerd. Bakker had verwacht dat het vooraf aanmelden een drempel zou kunnen vormen. "We zien dat dit meevalt. De reserveringen stromen gestaag binnen. Mensen hebben blijkbaar toch de behoefte om op pad te gaan. Boevendien is het een kwestie van wennen. Dat we in een supermarkt anderhalve meter afstand moeten nemen en dat we de winkelkarretjes moeten ontsmetten was ook nieuw, maar dat wordt nu ook automatisch gedaan."

"Uiteraard zullen we dit jaar de bezoekersaantallen van 2019 niet halen, maar echt somber zie ik het niet in. Opgeroepen wordt om zoveel mogelijk in de regio te blijven. Dit is dus het moment om juist de mooie plekjes in Groningen te verkennen, en Museum Westerwolde is daar één van."

Meer over de expositie Vitamine K op https://hetstreekblad.nl/artikel/1104333/museum-de-oude-wolden-heropent-met-expositie-vitamine-k.html.

Aanmelden als vrijwilliger

Aanmelden als vrijwilliger kan door een mail te sturen naar  info@hetmow.nl. Er wordt onder meer gezocht naar baliemedewerkers, die werken in diensten van 13.00 tot 17.00 uur (zowel doordeweeks als in het weekend). Enige computerervaring is handig. Inroosteren gaat in overleg en het museum zorgt voor een gezonde, veilige werkomgeving. Meer over vrijwilligerswerk in het museum staat op: https://www.hetmow.nl/vrijwilligers