Al 35 jaar gastgezin voor kwetsbare kinderen, maar dit jaar niet (vanwege de coronamaatregelen)

Onlangs werd bekend dat de grenzen dit jaar dicht zullen blijven voor alle kinderen die, na bemiddeling door Europa Kinderhulp, jaarlijks naar Nederland komen om 'bij te tanken'. En dat is voor de kinderen, maar ook voor de gastgezinnen wennen, zeker als je, zoals Bert van der Tuuk en zijn vrouw, al 35 jaar één of meerdere kinderen over de vloer krijgt.

Van der Tuuk, die zijn jongste kinderjaren heeft doorgebracht in Oost-Groningen (zijn vader was een rasechte Pekelder, red.), maar nu in Diever woont, heeft met een aantal nog altijd contact. "Het is mooi om te zien dat sommigen nu zelf kinderen hebben. Hoewel de kinderen in het begin 3,5 weken per jaar bij jou zijn, later 2,5 jaren, ontstaat er een band."

Zoals met een nu volwassen vrouw uit Hannover, die als tiener bij Van der Tuuk over de vloer kwam. "We zijn ook al bij haar geweest, en waren zelfs in 2018 getuige op haar huwelijk. Ze is inmiddels 44 jaar. Met haar kinderen gaat het prima, allen hebben een vaste baan. Dat is natuurlijk erg mooi om te horen."

Bert en zijn vrouw besloten 35 jaar geleden zich aan te melden als gastgezin. "In de zomervakantie gingen we vaak naar Mallorca of naar een camping in Frankrijk. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: Is dit nu echt leuk? 'Nee', hadden we beiden. Vervolgens hebben we besloten de zomervakantie anders in te gaan richten en ervoor te kiezen om in de zomermaande via Europa Kinderhulp kwetsbare kinderen een veilig vakantieadres te bieden."

Veilige omgeving en structuur

"Mensen die overwegen om hetzelfde te doen, denken wel eens dat je het kind of de kinderen op sleeptouw moet nemen van het ene pretpark naar het andere, maar dat is niet zo. Natuurlijk doen wij ook wel eens leuke dingen met de kinderen, maar ze een veilige omgeving en structuur bieden is veel belangrijker. Samen boodschappen doen, of samen de hond uitlaten, samen aan tafel.... voor veel kinderen is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor veel kinderen ook niet. Ik vergeet nooit weer dat we een kind over de vloer kregen en 's avonds aan tafel gingen voor het warm eten. Het kind keek verbaasd en zei: 'Warm eten? Wij eten alleen op zondag warm.'"

Het gezin Van der Tuuk heeft in de loop der jaren een internationaal gezelschap aan kinderen gehad. "Londen, Hannover, Lyon, maar ook uit Nederland zelf." De grote gemene deler is dat alle kinderen opgroeien in allesbehalve ideale omstandigheden. "Klopt, voor het krijgen van kinderen heb je geen les nodig, laten we het daar maar op houden."

Ontwikkeling van het kind

Van der Tuuk is er van overtuigd dat het verblijf in Nederland - hoewel relatief kort - bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van het kind. "De kinderen ervaren in die periode van 2,5 weken hoe het ook kan. Ze putten daar moed uit. Ook kun je op een andere manier invloed uitoefenen, op hun schoolprestaties bijvoorbeeld. Wij zeggen dan: Als je goed je best doet op school, mag je volgend jaar weer bij ons komen. Dat werkt stimulerend, het geeft ze het idee dat er mensen begaan zijn met ze, dat ze er toe doen."

"Of de kinderen het moeilijk vinden om nadien weer naar hun eigen dorp of stad te gaan? Nee, ze vinden het heel erg leuk, hebben veel plezier gehad, maar hun woonplaats is toch hun eigen omgeving. Hun wereld is daar, hoe erg de omstandigheden ook zijn, dat overwint alles. Daar moet je trouwens als gastouders ook niet moeilijk over doen. Kinderen hebben altijd weer trek naar huis."

From Holland with love

Normaliter verblijven er ieder jaar ongeveer duizend kwetsbare kinderen bij vakantiegezinnen in Nederland, die zijn aangesloten bij Europa Kinderhulp. Vanwege de coronamaatregelen is dit, zoals genoemd, nu niet mogelijk. Om de kinderen toch duidelijk te maken dat er aan hen wordt gedacht, kwam Europa Kinderhulp met het idee om vakantiedozen, met de toepasselijke titel 'From Holland with love' op te sturen.Deze funbox is gevuld met lekkernijen, spelletjes en andere spulletjes.

De funboxen worden bezorgd bij kinderen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Oekraïne. Uit deze landen komen jaarlijks de kinderen die via uitzendende organisaties geselecteerd worden en in aanmerking komen voor een vakantie in Nederland.

Doneren

Een donatie doen? Dat kan door 5 euro te doneren op www.europakinderhulp.nl/fromhollandwithlove. Voor elke 5 euro kan ook een broertje of zusje binnen deze kwetsbare gezinnen of gezinsvervangende tehuizen blij worden gemaakt. Wie je op een andere manier wil meehelpen of meer wil weten over de actie kan terecht op de Facebookpagina Europakinderhulp of mailen naar fromhollandwithlove@europakinderhulp.nl.