Klots - Te ver (column David Stolk)

Omdat de voetbalcompetitie stil is gelegd, gebeuren er bijzondere zaken omtrent promotie en degradatie. Dan heb ik niet over Cambuur of De Graafschap. Er bestaan gelukkig nog meer clubs dan duurbetaalde profs.

Tot mijn vreugde las ik dat de Bravery Nova Zembla Combinatie uit Finsterwolde is gepromoveerd naar de vierde klasse. Een club met een dergelijke geschiedenis en een prachtige tribune hoort ook niet in de onderafdeling thuis.

Meerdere clubs hebben goed bericht gehad uit Zeist. Zij mogen het een klasse hoger proberen, indien gewenst. De wens om te promoveren diende de club dan wel aan te geven bij de beleidsmakers in Zeist.

Dat het beroerd gesteld is met het amateurvoetbal in Oost-Groningen is een understatement. Roemruchte clubs uit het verleden zijn vaak blij dat zij nog een eerste elftal op de been kunnen brengen. Vele teams spelen hun potjes in de kelderklasse van het amateurvoetbal terwijl zij ooit eerste, tweede of derde klasse speelden. Met jongens uit het dorp.

Tot mijn grote teleurstelling las ik ook dat WVV uit Winschoten de stap naar de hoofdklasse niet heeft aangedurfd. Zij stonden bovenaan in de eerste klasse toen alles stil werd gelegd. Het vlaggenschip van de roodzwarten beschikken over een unieke generatie die elkaar niet alleen in de kleedkamer ziet. Gezien de kwaliteit en de potentie had een bescheiden rol in de hoofdklasse niet misstaan.

Volgens trainer Bernd van Bolhuis hebben ‘ze het er wel over gehad’, maar bij een groot deel van de spelersgroep ontbrak de wil om de hele zondag op te offeren voor een potje voetbal. De afstanden waren te groot. Dat snap ik eerlijk gezegd niet. Waarom speel je dan wel in de hoofdmacht in de eerste klasse? Wat doe je dan als je onverhoopt kampioen wordt?

Het zou zo mooi zijn geweest. Een voorbeeld voor alle amateurverenigingen in de omgeving. Dat je met regionale toppers wel succes kunt hebben in de Oost-Groninger klei. Jonge voetballertjes kijken tegen je op en zetten alles weer opzij voor de belangrijkste bijzaak van de wereld.

Of zou er wat anders aan de hand zijn bij WVV? Voldoet de accommodatie wel? Moeten er dan ineens spelers worden betaald als je in de hoofdklasse voetbalt? Betaald? Het zijn toch amateurs? Ja, dat schijnt gemeengoed te zijn in de top van de amateurs. Deze kans krijgt WVV wellicht nooit meer. Ik dagdroomde al over fantastische wedstrijden tegen clubs met prachtige namen als Hollandia, Be Quick en De Bataven. Schitterende affiches. Het doet denken aan de gloriedagen met Jan Mulder in de gelederen. Maar blijkbaar is dit voor de provinciaaltjes in Winschoten een brug te ver.