Samen aan één tafeltje op het terras, maar niet uit hetzelfde huishouden.... mag dat?

'Je hebt er maandenlang naar uitgekeken....', zong Gerard Cox ooit, en vandaag kan het weer. Eten in je favoriete restaurant, of een terrasje pakken. Maar hoe zit het nu precies met de regeltjes. Mag je samen aan één tafeltje op het terras zitten, ook als beiden niet uit hetzelfde huishouden komen? Of is de kans dan groot dat een overijverige BOA een boete (met strafblad) uitschrijft?

Zoals bekend mag worden verondersteld mogen restaurants en cafés vandaag om 12.00 uur weer (maximaal dertig) gasten ontvangen. Reserveren is verplicht. Heeft het restaurant of het café een terras, dan geldt er geen maximum, zolang als aan de anderhalve meter-regel voldaan kan worden.

Dit geldt overigens niet voor personen die tot hetzelfde huishouden behoren. Zij mogen wel naast elkaar zitten, met de nadruk op 'zitten', want er zijn geen staanplaatsen. aan een tafeltje mogen maximaal vier personen (wederom uit hetzelfde huishouden) plaatsnemen. Bestaat het huishouden uit bijvoorbeeld vijf of zes personen, dan hebben er twee pech; die moeten aan een ander tafeltje zitten.

Wie het er toch op waagt om met een vriend of vriendin (van buiten het huishouden) plaats te nemen, wordt niet beboet. Dit geldt ook voor duo's die niet tot hetzelfde huishouden behoren, maar wel aan hetzelfde tafeltje zitten. Samen met een vriendin of kameraad aan een tafeltje een biertje, wijntje of fris drinken wordt gedoogd.

Van het horecapersoneel wordt verwacht dat ze hun gasten vooraf vragen stellen over hun gezondheid. Als men uit de antwoorden kan opmaken, dat hun gasten corona-achtige verschijnselen hebben, dan worden ze geweigerd.

Sportkantines, clubs en discotheken moeten nog even geduld hebben; zij mogen (nog) niet open.