Weer reuring op Marktplein in Winschoten: 'We schrijven naam en nummer op: als iemand besmet raakt, wil je weten wie er geweest is'

Dankzij corona heeft Winschoten weer terrassen op het Marktplein. En daar zijn de horeca-exploitanten en bezoekers erg blij mee.

Eindelijk echte reuring op het Marktplein zo is een veel gehoorde opmerking. Hier en daar een beetje aankleden en het lijkt direct sfeervoller. Of de gemeente Oldambt blijvend toestemming geeft is de vraag, maar aan de cafe-eigenaren zal het niet liggen.

Niet alle kroegen zijn weer open. Een aantal houdt de deur nog even dicht, omdat ze aan de bar te weinig ruimte heeft.

Voor de nieuwe eigenaresse van Woodies aan het Marktplein was het helemaal een historische dag. Zij nam de kroeg over van Luurt Duursema in corona tijd. Met bittergarnituur heette ze haar klanten welkom.

Spierkracht en bier hand in hand

Maar niet alleen stroomden de terrassen vol, ook aan de spierkracht werd gedacht bij de sportschool aan het plein van Winschoten. Bier en spierkracht hand in hand.

Enkele honderden meters verderop ging ook restaurant en terras van HarbourClub weer open. Zorgvuldigheid en hygiëne boven alles. Daarom worden de toiletten bij de HarbourClub in Winschoten om de tien minuten gereinigd.

'Stel er raakt iemand ziek, dan wil je weten wie er is geweest'

En alle gasten, zowel voor het restaurant als het terras dienen hun adres en telefoonnummer af te geven. ,,Want dat vind ik de allerbelangrijkste regel”, zegt exploitant/eigenaar Leo Janson. ,,Stel er raakt iemand ziek, dan wil je weten wie er allemaal bij ons te gast zijn geweest.”

Blij zijn ze, Leo en zijn mede-exploitant Wilbert van der Splinter, dat ze na ruim twee maanden weer aan de slag kunnen op het terras en in het restaurant. Wel nog met beperkingen. ,,In het restaurant hebben we nu 25 stoelen in plaats van veertig. Op het terras hebben we in eerste instantie veertig tafels. Die waren grotendeels al gereserveerd. Maar we kunnen moeiteloos uitbreiden. We hebben zo veel plek, met uitzicht op het water”, aldus Janson.

Gasten moeten anderhalve meter afstand houden en handen desinfecteren. „We hebben ook veel oudere gasten van boven de 50, 60, 70 en 80 jaar.” En, nee, mondkapjes, die blijven achterwege.