De drie ooievaarsjongen in Smeerling worden groot

Aanvankelijk leek het dat de twee ooievaars die zijn neergestreken op één van de drie ooievaarspalen in Smeerling twee jongen hadden gekregen; het bleken er drie te zijn. De drie, die (waarschijnlijk) begin tweede week van mei werden geboren, zijn inmiddels behoorlijk uit de kluiten gewassen.

Ooievaars hebben één legsel per jaar; dat is in de maand april. Per nest worden 3 tot 5 eieren gelegd, die 33 tot 34 dagen worden bebroed. Als de jongen rond de 43 dagen oud zijn, doen ze de eerste vliegoefeningen. Twee weken later verlaten ze het nest.

Het is alweer het derde jaar op rij dat ooievaars het buurtschap tussen Onstwedde en Vlagtwedde uitkiezen. De eerste keer dat er ooievaars werden gesignaleerd in Smeerling was in 2014. Het paartje kreeg drie jongen, die het - als gevolg van de regen en kou destijds - niet overleefden.

Het jaar erop maakte slechts één ooievaar de tocht naar Smeerling. Twee jaar geleden was er wel een paartje, maar jongen kreeg het stel niet. Dit gebeurde vorig jaar wel: twee stuks werden er geboren.