Beertsterplas verontreinigd door weglekkend drugsafval: provincie betaalt sanering

De provincie betaalt de sanering van de Beertsterplas bij Beerta die door weglekkend gedumpt drugsafval verontreinigd is geraakt.

Voor het schoonmaken van vervuilde grond en het verwijderen van gestort drugsafval in Groningen is dit jaar een bedrag van 50.000 euro beschikbaar. ,,De Beertsterplas is een recreatiegebied waar kinderen komen. We moeten er alles aan doen om het daar veilig te houden’’, zegt PvdA-gedeputeerde Tjeerd van Dekken.

Vorige maand werden aan de Beertsterplas acht vaten met in totaal 1600 liter bijtende vloeistof aangetroffen. Ze waren in het groen gedumpt. De inhoud van een van de vaten lekte weg en heeft zich ingevreten in de bodem. Een ander vat is leeggelopen in een sloot.

1600 liter bijtende vloeistof

Staatsbosbeheer is met de gemeente Oldambt eigenaar van het terrein bij Beerta. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer verklaarde niet eerder een dergelijke vondst in een van haar elf natuurgebieden te hebben gedaan. De natuurbeheerder ruimt veel zwerfvuil op maar nooit drugsafval van deze omvang.

,,Dat willen we graag zo houden’’, zegt Van Dekken. Hij maakt de vergelijking met Noord-Brabant waar vorig jaar 59 en in 2018 nog 109 dumpingen van drugsafval waren. Dat wil niet zeggen dat er in Noord-Brabant minder drugs wordt geproduceerd. Het afval wordt ook buiten de provincie gedumpt.