Gemeenteraad is herindelingsmoe: 'Pekela blijft Pekela'

Pekela heeft ervoor gekozen voorlopig niet te fuseren of op te delen. Het ambtenarenapparaat De Kompanjie moet worden ontbonden, zegt de gemeenteraad. Pekela gaat zelfstandig verder en zal op middellange termijn pas kijken naar een eventuele herindeling.

Veel keuze was daar overigens niet in: niemand bleek trek te hebben in samenwerking met Pekela bleek uit een dinsdagavond geopenbaarde verkenning. Bovendien heerst er herindelingsmoeheid.

De fusie zit er niet in en het is jammer dat De Kompanjie verdwijnt, maar het is niet anders, oordeelt de raad. Het is nu kijken hoe de gemeente het zelf kan rondbreien. Lukt dat? ,,Het zal moeten’’, zei burgemeester Jaap Kuin na afloop van de raadsvergadering.

Opluchting ondanks dreigende wolken

Pekela zit financieel in de penarie en er zal nu gekeken moeten worden wat voor gemeente het in de toekomst zal zijn. Vragen over groenonderhoud, voorzieningen en leefbaarheid zullen nu moeten worden besproken. Ondanks de dreigende wolken vertrok de raad opgelucht naar huis: eindelijk weet Pekela waar het aan toe is.

De toekomst wordt niet makkelijk. Zoals het nu gaat is de schatkist mogelijk binnen drie jaar leeg. Er zal extra geld moeten komen of een andere partij zal taken moeten overnemen. Pim Siegers, fractievoorzitter van de SP, wil met trots en moed’ voor Pekela verder. „Dat wordt geen makkie. De financiële situatie is dramatisch. Er is geen garantie op succes. Geen garantie op toekomst.” Hij wil de gemeente ‘koersvast over de woelige zee voeren’.

Veel had een herindeling niet meer uitgemaakt, weten raadsleden. Ook omliggende gemeenten zitten financieel in zwaar weer. Of de problemen dan minder worden, betwijfelen ze.

'Het gaat niet lukken met Veendam'

De raad voelt zich gepasseerd en het ondergeschoven kindje. „We worden in een hoek gedouwd”, vat PVV’er Arthur van Dooren samen. „Dat is niet iets waarvan ik vind dat Pekela het verdient.” Onderzoeken zijn te veel vanuit de ogen van Veendam uitgevoerd en te weinig met het oog op Pekela, vindt de partij. „Aan een paard kun je zolang trekken als je wilt, maar het gaat niet lukken met Veendam. Het is echt pijnlijk en teleurstellend. Je hebt geen mogelijkheid meer om samen te werken.” Zo oordeelt ook het CDA.

En de kosten voor de opheffing van De Kompanjie? Die moet Veendam maar betalen, vindt de raad. Zij wilden immers de ontbinding.