Femke for president - column

Op Twitter is een actie gestart om Femke Halsema te bewegen haar biezen te pakken, terwijl op Facebook tal van foto's van een volle Dam te zien zijn, met verontwaardigde teksten. Ook bestuurlijk Nederland reageert geschokt dat er niet werd ingegrepen bij de demonstratie in hartje Amsterdam. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is bijvoorbeeld niet alleen boos, hij maakt zich zelfs zorgen.

De humoristische ‘Knoergoeie Brabander van 2019’ riep de mensen, die aanwezig waren bij de demonstratie tegen de dood van George Floyd door politiegeweld, op om veertien dagen in thuisisolatie te gaan. Goed idee Klaas, als jullie Brabanders dat collectief begin maart hadden gedaan, hadden we nu wellicht niet in de intelligente lockdown gezeten, maar dit geheel terzijde.

De burgemeester van Amsterdam had ervoor gekozen om niet in te grijpen om escalatie te voorkomen. In de aanloop naar de demonstratie werd, samen met politie en justitie, ingeschat dat er rond de 300 betogers zouden komen, het bleken er uiteindelijk ruim 5000 te zijn. Daarbij kon door de aanwezigen uiteraard niet de opgelegde anderhalve meter afstand worden betracht. 

Dat het overgrote deel van de demonstranten monddoekjes droeg is niet relevant. De lapjes stof zijn weliswaar verplicht in het openbaar vervoer, maar hebben weinig nut, als we RIVM-baas Jaap van Dissel moeten geloven.

Is het verdedigbaar dat Halsema c.s. niet ingrepen? Ja, want waar zouden de betogers naar toe gaan als ze van de Dam waren verwijderd? Zou het niet ingrijpen voor haar consequenties moeten hebben? Ja. Als burgemeester is zij namelijk hoofdverantwoordelijke. Dat leert de geschiedenis. Denk onder meer aan de Ooserparkrellen op 30 december 1997, die burgemeester Hans Ouwerkerk de kop kostte.

Hoewel tal van wetenschappelijke rapporten aantonen dat de verspreiding van het virus in de buitenlucht nihil is, is nu eenmaal afgesproken dat grote groepen mensen niet bij elkaar mogen staan en dat er ten allen tijde - mits niet uit hetzelfde huishouden - de genoemde anderhalve meter afstand in acht moeten worden genomen.

Nu dit niet is gebeurd, wordt gevreesd voor een tweede griepgolf, met alle gevolgen van dien. Dijkhoff ziet de ziekenhuizen al weer vol lopen met coronapatiënten, en de vraag is of het verplegend personeel dit aan kan. De zorg heeft het al zo zwaar (gehad). Dat uitgerekend zijn partij de zorg tot op het bot heeft uitgekleed, laat hij gemakshalve buiten beschouwing. Zoals genoemd, Klaas is de man van de humor.

Maar niet alleen Dijkhoff, ook diens collegas spreken schande van de demonstratie. SGP-leider Kees van der Staaij vindt het ongehoord (iets met kerken en besmettingshaarden, remember?), terwijl Geert Wilders vindt dat Halsema 'lak heeft aan de regels' en Thierry Baudet de burgemeester beticht van 'deugtunnelvisie'. Diens partijgenoot Annabel Nanninga, voorzitter van de FVD-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam, is zelfs 'woedend over het optreden van Halsema' en wil dat zij meteen opstapt.

Forum voor Democratie heeft maandenlang geroepen dat de opgelegde corona-maatregelen onzin zijn, en nu ze eindelijk hun zin krijgen, is het weer niet goed. Vergeten wordt dat als er over pakweg twee weken geen sprake van een significante stijging van het aantal besmettingen is, wat normaal was weer een stukje meer normaal wordt. Uiteraard zal Thierry dan niet roepen 'Femke for president', maar een binnensmondse 'dank je' kan er misschien wel van af.

Arjan Brondijk