Duitse gedeputeerde over corona-uitbraak na 'heropeningsfeestje' in restaurant bij Leer: 'Versoepeling van maatregelen kwam te vroeg'

De corona-uitbraak in en om Leer na het beruchte ‘heropeningsfeestje’ was mede het gevolg van een te snelle versoepeling van de maatregelen in Ost-Friesland. Dat stelt gedeputeerde Meta Janssen-Kucz.

Op een feestje in restaurant Alte Scheune op 15 mei bleek achteraf een coronapatiënt aanwezig te zijn geweest. Zeker 39 anderen raakten daarna ook besmet. Bijna 300 mensen moesten in de nasleep van het feestje verplicht in quarantaine en de pachter van het restaurant leverde zijn vergunning in bij de gemeente Moormerland.

Hoewel de uitbraak inmiddels over het hoogtepunt heen lijkt te zijn, zegt Janssen-Kucz in de Duitse krant Neue Presse dat de infectiegolf in Landkreis Leer tot 'grote onzekerheid' heeft geleid. ,,Bijna iedereen kent wel iemand die besmet is of het virus mogelijk met zich meedraagt."

'Onder tijdsdruk worden fouten gemaakt'

De versoepeling van de maatregelen kwam te vroeg, stelt Janssen-Kucz. De plaatselijke overheden hadden vaak maar een paar dagen de tijd om veranderingen door te voeren. ,,Onder tijdsdruk worden fouten gemaakt. De deelstaatregering had de versoepeling verstandig moeten uitvoeren en meer tijd moeten nemen."

Janssen-Kucz wil ook dat er meer en anders wordt getest om dergelijke brandhaarden in de nabije toekomst te voorkomen. Zo pleit ze voor regelmatige controle van zorgmedewerkers en leraren. ,,Het mag niet langer zo zijn dat er alleen wordt getest als er symptonen zijn."