Gitaren en dansvoorstellingen maken plaats voor kimono's en kazuivels

De voormalige werkplaats van De Tramwerkplaats in Winschoten krijgt een nieuwe invulling, of beter gezegd: weer een nieuwe invulling. Ooit fungeerde de locatie als hoofdwerkplaats van de Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen (OG), (veel) later waren er onder meer voorstellingen te zien, werden er concerten gehouden en werd er vergaderd. Nu komt er een permanente expositieruimte.

De expositie wordt ingericht door de Oldambtster kunstenaars Luc Leenknegt en Yvonne Struys. Thema is 'verwondering', of 'mysterie', zoals Struys het noemt. "We richten een permanente expositie op die voor minimaal een jaar te bezichtigen valt. Een museale omgeving waar je vanuit allerlei mogelijkheden de veelal grote werken kunt bekijken. De zichtlijnen zijn divers en daardoor verrassend."

Van de in Oostwold woonachtige Leenknegt zijn beelden te zien, Struys komt met tweedimensionaal werk. Komende vrijdag sleept Leenknegt een deel van zijn kuntwerken naar De Tramwerkplaats, volgende week vrijdag is het de beurt aan Struys.

"De werken van ons beiden vullen elkaar aan, of - zoals je wilt - ze versterken elkaar", zegt Struys. Vanaf 3 juli is de klus geklaard, en is het publiek welkom. "In principe loopt de expositie een jaar. Zoals het nu lijkt wordt het werk niet vernieuwd, al zou het eventueel kunnen."

Grote werken

Het gaat, volgens Struys, om grote werken. Niet alleen beelden en schilderijen. "Ook komen er delen van scheepswrakken te staan, worden er grote zeilen met tekst aan de palen bevestigd, en is er werk - visoenen -  te zien, dat ik gemaakt heb naar aanleiding van teksten van Hildegard von Bingen. Een tijdje geleden was er ook een expositie van deze werken in het Klooster van Ter Apel."

Leenknegt maakt voor de tentoonstelling onder meer een grote crucifix van hout.

Om de 'belevenis' compleet te maken, worden er Japanse kimono's en kazuivels vertoond. "Kazuivels zijn gewaden die priesters droegen in de kerk", besluit Struys.

Interessante meerwaarde

Dat er rondom de expositie ook de mogelijkheid is om er langere tijd, onder het genot van een hapje en een drankje te verblijven, omschrijven beide kunstenaars als een interessante meerwaarde.

De Tramwerkplaas, officieel de grote zaal van de Harbour Jazz Club Winschoten (HJCW) is aan de Havenkade West 3. Meer informatie op: https://harbourjazzclubwinschoten.com/.