Gemeente Oldambt leent Enexis 3 miljoen voor uitbreiding energienetwerk

De gemeente Oldambt wil netbeheerder Enexis een lening van drie miljoen verstrekken om het energienetwerk in de gemeente uit te breiden. In ruil daarvoor krijgt de gemeente op termijn extra aandelen. De looptijd van de lening is minimaal 10 jaar.

Enexis moet de komende tien jaar ongeveer 1,9 miljard euro investeren om voldoende capaciteit te hebben voor het toenemende aanbod van wind- en zonne-energie. Ook is er extra capaciteit nodig voor laadpalen voor elektrische auto’s en gasloze woningen. Om deze investering te realiseren vraagt Enexis haar aandeelhouders een lening van in totaal 500 miljoen euro. De gemeente Oldambt is één van deze aandeelhouders.

Meer rendement

Door te lenen van haar aandeelhouders hoeft Enexis geen duurdere lening af te sluiten. ‘Dat zorgt er vanaf het moment van het omzetten van de lening ook voor dat er geen verwatering van het gemeentelijk belang in Enexis plaatsvindt. De voorfinanciering door de aandeelhouders zorgt ervoor dat de kosten voor de investeringen in het energienetwerk beperkt blijven voor zowel Enexis als voor de inwoners,’ schrijft de gemeente.

Het verstrekken van de lening heeft vanwege van de rente op de financiële markten geen gevolgen voor de financiële positie van de gemeente.