Bouwstaalmatten: ideaal voor versteviging of wapening van beton

Aangeboden door: betonstaal.nl

Er zijn veel gebouwen, bouwwerken of delen daarvan waarbij betonvloeren of -muren wat extra versteviging moeten hebben. Deze versteviging wordt meestal betonwapening genoemd. Want beton mag van huis uit al wel een stevig en hard materiaal zijn, beton is alleen in staat om de drukkrachten die op een gebouw vrijkomen op te vangen.

Om ook de trekkrachten het hoofd te kunnen bieden is betonwapening nodig. Bouwstaalmatten zijn ideaal om deze wapening te realiseren. Deze bouwstaalmatten zijn er in verschillende soorten. Elke soort is weer voor net iets andere toepassingen het meest geschikt. Hieronder worden al deze soorten kort geïntroduceerd.

Standaardmatten

De gestandaardiseerde bouwstaalmatten behoren zonder meer tot de meest populaire matten. Kenmerk aan deze matsoort is dat deze altijd aan de korte én aan de lange kant is voorzien van stekken. Daardoor zijn verschillende standaardmatten altijd heel gemakkelijk om netjes op elkaar aan te sluiten. Snel en efficiënt werken met deze soort matten mogelijk. Tegelijkertijd creëer je er moeiteloos een mooi en ook vlak vloerveld mee.

Gegalvaniseerde betonmatten

Het is steeds normaler om bij alle aspecten in het dagelijkse leven duurzame keuzes te maken. Ook bij bouwstaalmatten geldt dat. Een duurzame keuze hierbij zou zich vertalen in een bouwstaalmat met een extra lange levensduur. Als je hierin geïnteresseerd bent, dan zijn gegalvaniseerde betonmatten iets voor jou. In het jargon worden deze ook wel draadmatten en betongaas genoemd. Deze matten worden na het lassen gegalvaniseerd. Het resultaat daarvan is de deze matten veel minder snel roesten of slijtage vertonen, zelfs als ze direct aan regen, wind, sneeuw, hagel of felle zonnestralen worden blootgesteld. Gegalvaniseerde matten zijn om deze reden ideaal als alternatief voor houten. Voordeel van deze gegalvaniseerde bouwstaalmatten als afscheiding voor je tuin is dat dit niet duur is én dat je deze matten, wanneer ze eenmaal geïnstalleerd zijn, heel simpel kunt versieren met beplanting of andere sfeerverhogende objecten.

Lettermatten

In de bouwwereld komt men altijd situaties tegen waarbij standaardmatten niet kunnen worden gebruikt. Soms moeten bouwstaalmatten ter wapening van het beton namelijk niet recht, maar gebogen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld bij het bouwen van tunnels, maar ook in gebouwen kan dit het geval zijn. In deze gevallen zijn lettermatten ideaal. Deze matten zijn immers gebogen. Het bouwproces gaat wel iets trager wanneer er lettermatten moeten worden gebruikt in plaats van standaardmatten, want bijna elke mat moet afzonderlijk door een constructeur worden getekend en ontworpen. Veel maatwerk dus, waarbij de constructeur dan wel gelukkig meteen rekening houdt alle geldende wetten en voorschriften.

Speciaalmatten

In de bouwwereld zijn er ook situaties denkbaar waarbij standaardmatten en lettermatten allebei niet volstaan. In die gevallen moeten speciaalmatten uitkomst bieden en dienst doen als bouwstaalmatten. Deze matten zijn eigenlijk puur gebaseerd op maatwerk. Het hangt helemaal af van het uiteindelijke doel van de mat op welke manier een speciaalmat moet worden geproduceerd en vormgegeven. Hierbij staan kwaliteit en uniciteit centraal. Het productietempo is uiteraard lager dan wanneer je louter standaardmatten gebruikt.