Vluchtelingenorganisatie UNHCR ziet het aantal vluchtelingen in tien jaar tijd verdubbelen tot 80 miljoen mensen

Het aantal ontheemde mensen is wereldwijd in de afgelopen 10 jaar verdubbeld, naar bijna 80 miljoen aan het eind van 2019.

Een rapport van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR maakt dit duidelijk.

Het rapport dat donderdag wordt gepubliceerd, laat zien dat er in 2010 ruim 40 miljoen mensen op de wereld waren die hun woonplaats hadden verlaten, gedwongen door oorlog, economische of andere omstandigheden. In 2015 ging het om 65 miljoen mensen, eind 2018 om ruim 70 miljoen. En aan het eind van 2019 lag het aantal dus bijna nog eens 10 miljoen hoger. Waarbij lang niet al die 80 miljoen mensen hun eigen land moesten verlaten. Meer dan de helft moest vluchten maar kon wel binnen de eigen landsgrenzen blijven. Dat aantal van 80 miljoen betekent overigens ook dat 1 op elke 97 wereldburgers zijn huis en haard noodgewongen vaarwel heeft moeten zeggen.

Brandhaarden

Enkele brandhaarden zijn volgens de UNHCR verantwoordelijk voor de toename van het aantal ontheemden. De burgeroorlog in Syrië, het conflict in Oekraïne, conflicten in Aghanistan, Irak, Somalië en Jemen. In 2019 kwam daar de grote stroom vluchtelingen uit Venezuela bij, een stroom die nog steeds aanhoudt. Zo’n 4,5 miljoen Venezuolanen sloegen op de vlucht voor de politieke en sociaal-economische instabiliteit in hun land. Ze vonden vooral onderdak in buurlanden maar velen vroegen ook asiel aan in Europa.

Wereldwijd was eind 2019 Syrië het land waaruit de meeste inwoners naar het buitenland zijn gevlucht: zo’n 6,6 miljoen. Velen van hen zochten een veilig heenkomen in Europa, ook in Nederland. In het asielcentrum in Ter Apel, de entree voor vluchtelingen in Nederland, is Syrië al enkele jaren het land dat de meeste asielzoekers ‘levert’. Irak en Eritrea zijn landen waaruit ook veel mensen zich melden.

In 2019 konden overigens ook 317.000 vluchtelingen terugkeren naar hun oorspronkelijke woonplaats. Over het hele afgelopen decennium ging het om 3,9 miljoen.