Verkrachtingszaak Schipborg: Eeneiige tweelingbroer werkt niet mee aan DNA-onderzoek (dat zijn broer zou kunnen vrijpleiten)

De 26-jarige R.K. die wordt verdacht van het verkrachten van een 76-jarige wandelaarster in Schipborg krijgt geen hulp van zijn eeneiige tweelingbroer M.. Die weigert namelijk mee te werken aan diepgravend uniek DNA-onderzoek. De broer moet wel nog worden verhoord in een getuigenverhoor.

Dat werd donderdagmiddag bekend tijdens een pro formazitting over de zaak. Advocaat Ubo van Ophoven had hier om gevraagd. Het Openbaar Ministerie (OM) had de broer wel telefonisch benaderd en een paar appjes gestuurd met de vraag of hij aan het onderzoek zou mee willen werken. Nadat de man had aangegeven daarover na te willen denken, liet hij niks meer van zich horen.

Verkrachting 76-jarige bij Schipborg
R.K. wordt er van verdacht vorig jaar juli in een natuurgebied in Schipborg een toen 76-jarige vrouw op klaarlichte dag te hebben overvallen om haar seksueel te misbruiken. R.K. ontkent elke betrokkenheid hoewel aangetroffen sporen op onder meer de onderbroek van de vrouw overeenkomen met het DNA van hem.

Maar, en hier wordt het complex en saillant, ook van zijn tweelingbroer die volgens Van Ophoven ‘als twee druppels water op zijn cliënt lijkt’. Het DNA van eeneiige tweelingen is namelijk nagenoeg identiek.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou met gespecialiseerd onderzoek minuscule verschillen in het DNA van de broers, via hun bloed, kunnen opsporen in het erfelijk deel van eeneiige tweelingen. R.K. vestigt zijn hoop op het onderzoek, maar zijn broer weigert mee te werken. De reden blijft gissen, vertelt Van Ophoven. ,,Dit DNA-onderzoek is de sleutel tot de waarheid”, zei de advocaat.

Opgepakt via DNA van broer
Nog zo’n saillant detail in het verhaal is dat de politie R.K. op het spoor kwam omdat zijn DNA in de databank van justitie voorkwam. Alleen: het is het DNA van zijn identieke broer - die dus niet verdacht is in deze zaak - die enkele jaren geleden is veroordeeld en daarvoor zijn DNA moest afstaan. Advocaat Van Ophoven vroeg de rechtbank de man desnoods te dwingen om mee te werken aan het unieke DNA-onderzoek van het NFI.

Maar rechters kunnen iemand niet als verdachte aanwijzen. Het OM heeft daar het monopolie op, maar de officier van justitie gooide die deur gauw dicht. Het OM wil de eeneiige tweelingbroer ook niet tot verdachte bombarderen om hem op die manier te dwingen bloed af te staan voor het DNA-onderzoek. Ook al omdat het OM claimt voldoende bewijs te hebben tegen R.K. en er van overtuigd is dat hij de verkrachter is. Hij blijft ook vastzitten in de gevangenis in Veenhuizen.

‘Alibi rammelt’
De rechtbank in Assen vindt wel dat de tweelingbroer als getuige moet worden gehoord. Volgens advocaat Van Ophoven rammelt zijn alibi namelijk. ,,M.K. heeft gelogen over zijn alibi. Hij is op de dag van de verkrachting nooit in de sportschool geweest. Zijn telefoon is volgen de locatiebepaling wel degelijk in Zuidlaren geweest en dus in de buurt van het plaats delict. Ook hier heeft hij niet de waarheid over gesproken.” Zo zijn er nog wel enkele gaten in de alibi van de niet-verdachte tweelingbroer, betoogde Van Ophoven.

Het verhoor moet voor 4 augustus plaats gaan vinden. Dan is de inhoudelijke behandeling van de verkrachtingszaak gepland.