Positief effect coronacrisis: Aantal scholieren dat is geslaagd was nog nooit zo hoog

De coronacrisis heeft een positief effect op het slagingspercentage op middelbare scholen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Dagblad van het Noorden. In de provincie Groningen slaagde maar liefst 98 procent van de scholieren. In Drenthe was dit zelfs nog hoger, bijna 99 procent.

Vanwege de coronacrisis hoefden de scholieren dit keer geen centraal schriftelijk eindexamen (cse), dat door Cito wordt gemaakt, te doen. Wel werden er schoolexamens, gemaakt door de doventen van de desbetreffende school, gemaakt.

In voorgaande jaren was het aantal geslaagden in Groningen op vmbo-t, havo en vwo rond de 90 procent. In Drenthe was dat gemiddeld 92 procent. 

Het hoge slagingspercentage had onder meer te maken met het ‘soepel’ omgaan met de cijfers. Zo werd het cijfer 5,45 soms  afgerond naar een 5,5 en dus een 6. Ook mocht de leerling niet één, maar twee vakken herkansen. Ook wordt aangevoerd dat de leerlingen minder stress hadden, nu ze geen centraal schriftelijk examen hoefden te doen.

Scholen vinden niet dat het zogenoemde ‘corona-diploma’ minder waard is dan een regulier diploma. ,, Dat doet onrecht aan leerlingen en docenten. Ze hebben de afgelopen maanden in bijzonder moeilijke omstandigheden werken ‘‘, zo wordt gesteld.