Lianda Schuster van café Sjoes: 'Ik ga werken naar een eigen identiteit'

Lianda Schuster opende onlangs Sjoes op het Winschoter Marktplein, op de plek waar in het verleden Woodies was gehuisvest. Lianda is een geboren en getogen Winschoter, maar was door haar werk bij de Kijkshop naar Amsterdam verhuisd.

Twintig jaar heeft ze daar met heel veel plezier gewerkt, maar door het faillissement kwam ze op straat te staan. In de avonduren werkte ze al met regelmaat in de horeca, zoals in de Ziggodome en later ook in het beroemde café De Jordaan.

“Aangezien mijn moeder nog steeds in Winschoten woont en ze ook wat ouder wordt, wilde ik wel graag weer naar mijn geboorteplek terug. Ik was ook wel een beetje klaar met Amsterdam. Café ’t Steegje kwam op mijn pad om daar een horecabedrijf te beginnen, maar op een gegeven moment kwam Luurt Duursema bij mij of ik Woodies wilde overnemen. In eerste instantie vond ik dat wel een heftig plan. Dit was oktober vorig jaar, maar ik ben er toch mee doorgegaan en in februari was alles rond. Helaas kwam toen in maart corona en is alles stil komen te liggen. We hebben toen afgesproken dat zodra de horeca weer open mocht, en dat was per 1 juni geweest, ik officieel eigenaar van dit etablissement zou worden”, aldus Lianda.

Wij moeten het in deze coronatijd vooral hebben van het terras

De nieuwe uitbaatster verandert niet zoveel aan de opzet van dit café. “De vrijdag en zaterdag zijn prima voor mij, maar in deze coronatijd moeten wij het vooral hebben van het terras. De gemeente is op dit moment heel flexibel om de terrassen uit te kunnen breiden. Ik heb op dit moment zeventig stoelen, maar ik ga naar de honderd. Ik mag met het terras helemaal richting de kerk, maar dat doe ik niet, dan wordt het veel te onoverzichtelijk. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen, maar op drukke momenten heb ik wel personeel, die kan ik gemakkelijk ‘in laten vliegen.” 

Naast regulier bier heeft Sjoes nu ook Brand Weizen op de tap. Dit bier vindt ook graag aftrek bij de vele Duitse gasten die Winschoten dagelijks aandoen. Verder is er een kleine borrelkaart, met snacks en kaassoufflés en later ook nog tosti’s en balgehakt en dergelijke.

In het begin zal alles nog veel lijken op Woodies, maar Lianda werkt wel toe naar een eigen identiteit. “Je gaat toch altijd je eigen ding doen en dat moet ook, want het is geen Woodies meer. Ik probeer Sjoes wat breder uit te dragen. Hier komt niet alleen jeugd, maar ook dertigers en veertigers om gezellig een borreltje te drinken”.

Café Sjoes is geopend van donderdag tot en met zondag vanaf 14.00 uur.