Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - Concentratie en ogen

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag blog 32: Concentratie en ogen.

De afgelopen periode besteed ik aan dacht aan concentratie bij kinderen. Elke blog licht ik er een onderdeel uit. Zo heb ik het in de vorige blogs al gehad over concentratie en bewegen, en geluid. Ik beschrijf ze een voor een, alleen het heeft allemaal te maken met wat er gebeurt in een lichaam. En in een lichaam staat alles met elkaar in verbinding. Als je nu denkt ja maar ik zie bij mijn kind meerdere dingen die je beschrijft, dan klopt dat. Want daar zit de verbinding.

Oké, even terug naar ogen en concentratie. De concentratie raakt bij kinderen verstoord als de ogen niet doen wat ze moeten doen. Het kan zijn dat je kind niet goed scherp kan zien.

Waar maar weinig algemene informatie over is dat ogen goed moeten kunnen samen werken. Dat ogen met gemak een regel in een boek moeten kunnen volgen. En dat ogen snel moeten kunnen schakelen tussen veraf kijken denk aan een schoolbord en daarna weer in het schrift wat op de tafel ligt.

Als het de ogen niet lukt om een regel te volgen in een boek raak je de concentratie kwijt. Want het wordt dan enorm inspannend om de regel te lezen. Kijk je op het bord en wil je vervolgens iets in je schrift schrijven en je pogen passen zich niet aan dan raak je weer de concentratie kwijt. Want nu moet je dichtbij kijken en misschien ook schrijven. De ogen moeten ook tegelijk het zelfde woord lezen, en niet dat het ene oog wat er achteraan komt.

Ogen zijn cameraatjes die constant foto s naar de hersenen sturen en de hersenen vertalen het in het woord. Krijgen de hersenen verkeerde plaatjes binnen van halve woorden dan maken ze er maar wat van. Je herkent dit als een kind radend gaat lezen. Je snapt dan niets meer van het verhaal en je bent je concentratie kwijt.

Kinderen die het moeilijk hebben met lezen raken op deze manier de concentratie kwijt. Het is niet leuk om er maar wat achteraan te komen en de motivatie verdwijnt zo ook bij kinderen om door te gaan. Faalangst steekt de kop om de hoek. Het wordt helaas een negatieve spiraal voor kinderen.

De enige manier om de concentratie te verbeteren als het gaat om ogen is het volgende. Kijken of kinderen goed scherp kunnen kijken. En kijken of de samenwerking van de ogen goed is. De samenwerking van ogen is vaak goed te verbeteren door bewegen.

Leuke spelletjes hierbij zijn. Twister, stip tot stip tekenen, behendigheidspelletjes.

Herken je je kind in het bovenstaande? Ga eens op onderzoek uit om het makkelijker te maken voor je kind.

Monique Postema

Meer weten?

Meer weten? Kijk op de website www.moniquecoachtkids.nl.