Heropening Vestingmuseum Oudeschans

Het Vestingmuseum Oudeschans gaat per 1 juli weer open. Het museum is te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur op reservering. Bezoekers kunnen een tijdslot kiezen tussen 13.00 en 16.00 uur. Er mogen slechts vijf bezoekers tegelijkertijd in het museum aanwezig zijn in verband met de anderhalve meter-regel.

Woensdag- en donderdagmiddag komt een vrijwilliger/suppoost naar het museum om bezoekers te ontvangen op het afgesproken tijdstip. Vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag is er tijdens de openingsuren altijd een medewerker in het Vestingmuseum aanwezig. Als er plaats is en men heeft nog niet gereserveerd dan kunnen bezoekers ook ter plekke spontaan reserveren voor diezelfde middag. Reserveren kan door een mail te sturen naar info@vestingoudeschans.com.

Expositie 75 jaar bevrijding Oudeschans en Westerwolde

Naast de vaste expositie over onder andere de boeiende geschiedenis van de 80-jarige oorlog en de rol van de Vesting Oudeschans hierin is vanaf 1 juli een tijdelijke expositie te zien over 75 jaar Vrijheid – Bevrijding Oudeschans en Westerwolde, die het Vestingmuseum samen met het Bevrijdingsmuseum Noord-Nederland organiseert.

Deze expositie in het kader van 75 jaar Vrijheid in Groningen zou begin april geopend worden door wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde, maar kon vanwege de coronaperikelen niet doorgaan. De expositie is vanaf  woensdag 1 juli voor een ieder te bezoeken, zonder dat we een meerprijs vragen op de reguliere entree van drie euro per bezoeker vanaf 18 jaar.

In deze bijzondere expositie is onder meer aandacht voor de jaren 1940-1945 in Oudeschans, Bellingwolde en omgeving, verhalen van het verzet en de oorlogsslachtoffers, de in deze omgeving neergestorte vliegtuigen, en Radio Oranje.

Hongerkinderen

De vreugde en de opluchting rond de bevrijding wordt voor een ieder inzichtelijk gemaakt door ook het verhaal van de oorlogsperiode te laten zien, de voedselschaarste, de hongerwinter van 44-45, distributiebonnen en de komst van de 'hongerkinderen' uit het westen die naar de boeren gingen. Daar werden deze kinderen veelal gastvrij ontvangen, er was voor hen genoeg eten om aan te sterken. Zo wordt er in het onderdeel 'Stille Helden' een filmdocumentaire getoond over 'Jan Kolder, de stille held van de Bult', een boer uit Oudeschans (De Bult), die een actieve rol speelde in het verzet.

In deze film vertelt Johan Frey hoe hij als kind van vijf jaar uit Amsterdam samen met zijn zusje van zeven op deze boerderij was. De schrijver Johan Frey schreef er een boek over, Haven in de mist, waarop de vertoonde film gebaseerd is. Voor deze expositie geldt geen extra toeslag op de toegangsprijs dankzij een subsidie van de gemeente Westerwolde en 75 jaar vrijheid Groningen.