Provincie Groningen zwaar getroffen door corona: Minste besmettingen, meeste faillissementen

De provincie Groningen is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het aantal mensen dat besmet is geraakt met Covid-19 is erg laag, het aantal ziekenhuisopnames staat al een tijdje op nul, en datzelfde geldt voor het aantal positief geteste mensen (ook nul), maar desondanks steeg in vergelijking met de rest van Nederland het aantal bedrijven dat failliet is gegaan in onze provincie het meest.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Nederland waren in de maanden maart tot en met mei vier procent meer faillissementen dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dit was ook het geval in de periode van december 2018 tot en met februari 2019.

In Friesland vond de grootste omslag plaats. In december 2019 tot en met februari 2020 nam het aantal faillissementen nog af, terwijl in de maanden maart tot en met mei 2020 het aantal faillissementen steeg.

In Groningen nam het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen in maart tot en met mei 2020 het meest toe vergeleken met dezelfde maanden een jaar eerder. De drie maanden ervoor was ook al een stijging te zien in het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard.

Voor dashboard coronavirus, zie: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/regio?regio=VR24