Groninger beiaardier Vincent Hensen is Master of Music, als één van de weinigen in Nederland

Vincent Hensen uit Groningen speelt letterlijk en figuurlijk op niveau. Hij bespeelt het carillon in de toren van de Grote Kerk in Veendam, in d’Olle Witte in Winschoten en is stadsbeiaardier in Leeuwarden. Sinds kort mag hij zich Master of Music, master-beiaardier noemen, een van de weinigen in Nederland.

Het was een bijzonder afstudeerproject, zegt Hensen die met zijn 33 ook een van de jongste beiaardiers van Nederland is. Na zijn studie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen (docent muziek en later orgel) werd hij vijf jaar geleden toegelaten tot de masteropleiding beiaard van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Hoog in de toren

23 juni moest hij zijn onderzoek verdedigen. Niet in een kamertje voor een aantal kritische examinatoren. Het was hoog in de toren in het centrum van zijn geboorteplaats Winschoten. In deze Coronatijd ging het anders dan anders. ,,Het moest via Zoom, via video dus. Zo had ik met mijn mobiel contact met drie juryleden.’’

Toonkunstkoor

Het ging niet alleen over zijn onderzoek, hoe het bespelen van de beiaard is veranderd na de Franse tijd van eind 18e en begin 19e eeuw. Hensen bespeelde ook het carillon. ,,Ik heb er echt een presentatie van gemaakt waarin het spelen een substantieel onderdeel was.’’

Behalve als beiaardier is Hensen in Groningen bekend als organist, pianist en dirigent die begon als organist van de huidige protestantse gemeente Oude Pekela. Zeker 16 jaar begeleidt hij koren en ensembles als het Toonkunstkoor Delfzijl. Hij speelde in de St Paul’s Cathedral, de grootste kathedraal in Londen en won in 2015 het Internationaal Beiaardimprovisatieconcours in Den Bosch.

Muzikale ervaring te over dus. Toch was het spannend. ,,Ja, nou. Al was het maar om de manier waarop het ging.’’ De argeloze voorbijganger in Winschoten zal het niet hebben vernomen. Die hoorde een klankvolle, en tot volle tevredenheid van de jury stemmende improvisatie van zeker een half uur.

Voorlopig staat het hoofd wat minder naar muziek. Nog een week woont hij in Groningen. Dan verhuist hij naar Appingedam waar hij sinds 2012 cantor-organist is van de Nicolaïkerk.