Een stadstuin om van te smullen in Winschoten

Winschoten heeft een nieuwe stadstuin. Hij ligt in de Torenstraat, is aangelegd door de gemeente Oldambt en staat momenteel vol met groenten.

De tuin geeft zo op een wonderlijke manier kleur aan de straat. Je loopt langs de bekende muziekhandel Hekman en ziet dan plots, naast die winkel, de sla kolen, en al die andere groenten staan. Een hekwerk omzoomt de tuin, een bankje staat ervoor. Waar de tuin ligt, stond de videotheek Hekman en daarvoor de juwelierszaak De Nijs.

Het idee om stadstuinen aan te leggen, ontstond na de reeks branden die Winschoten in 2012 teisterde. Een aantal beschadigde panden werd toen gesloopt. In de jaren erna verdwenen meer panden, waaronder dat naast muziekhandel Hekman. Er ontstonden zo gaten in het stadshart.

Engelselaan

In een van die gaten, aan de Engelselaan, werd in 2016 al een stadstuin aangelegd door de gemeente. Daarin staan onder meer banken, een picknicktafel en een plaquette die herinnert aan het feit dat door de straat ooit Joden liepen, op weg naar het treinstation en de dood.

Die tuin aan de Engelselaan wordt mede beheerd door buurtbewoners. ,,Dat loopt goed’’, zegt woordvoerster Charone Tellegen van Oldambt. ,,We hopen dat ook de moestuin in de Torenstraat beheerd gaat worden door omwonenden, dat zij er ook groenten gaan telen. De groenten die er nu staan zijn door onze medewerkers geteeld en kunnen door buurtbewoners gegeten worden.’’

Jaap de Winter is voorman van de gemeentelijke buitendienst in het stadscentrum en blij met de moestuin. ,,Ik kom er regelmatig en krijg dan positieve reacties van passanten. Ze vinden dat de binnenstad opfleurt door de tuin. Het idee om er groenten te telen, komt trouwens van iemand die stage liep bij de gemeente.’’

Hoeveel stadstuinen Winschoten in totaal krijgt, is nog niet bekend. Schuin tegenover de nieuwe moestuin ligt een groot gazon dat wellicht een beeldentuin wordt. ,,En bij het oude arbeidsbureau ligt ook al een hele kleine tuin die nauwelijks opvalt’’, zegt De Winter.