Eerste ooievaarsjong van het nest in Smeerling slaat vleugels uit

Van de drie ooievaarsjongen op het nest in natuurgebied Smeerling, heeft er eentje zijn vleugels uitgeslagen. Vorige week deed hij al zijn eerste vliegoefeningen. De andere twee kijken wel aandachtig toe, maar durven de 'stap' nog niet te zetten.

Het volwassen ooievaarsmannetje arriveerde al in februari in Smeerling; het vrouwtje in de tweede week van maart. Half mei werden de drie jongen geboren. Aanvankelijk leken het er twee te zijn, maar op een gegeven moment stak ook nummer drie zijn kop boven de nestrand.

De drie jongen groeiden als kool, en in de eerste paar dagen van juli leek er eentje al te willen gaan vliegen. Nu, een kleine week later, heeft hij dus toch de stap gezet. Eerst voorzichtig, van het vertrouwde nest naar een ander nest op het perceel en terug. 

Het is alweer het derde jaar op rij dat ooievaars het buurtschap tussen Onstwedde en Vlagtwedde uitkiezen. De eerste keer dat er ooievaars werden gesignaleerd in Smeerling was in 2014. Het paartje kreeg drie jongen, die het - als gevolg van de regen en kou destijds - niet overleefden.

Het jaar erop maakte slechts één ooievaar de tocht naar Smeerling. Twee jaar geleden was er wel een paartje, maar jongen kreeg het stel niet. Dit gebeurde vorig jaar wel: twee stuks werden er geboren.

In de regel krijgt een ooievaarspaar drie tot vijf eieren, die ruim een maand worden gebroed. De jongen zitten een kleine twee maanden op het nest. Vervolgens worden ze nog een week tot drie weken gevoed door de ouders, waarna ze letterlijk en figuurlijk op eigen benen (poten) moeten staan.