Het verleden van Pekela. De tijd van toen, waar is ze gebleven?

Joop Bondrager, Henk Snakenborg en Bert Panneman, beheerders van de Facebookpagina De Roegbainders, tonen op gezette tijden oude beelden van Nieuwe of Boven Pekela. Dit keer: Libereco.

De economische bedrijvigheid in de Pekela's had een belangrijke invloed op de aard van de bevolking. de Pekelders waren een zelfbewust volk, waren niet bang voor hun rechten op te komen.

Een voorbeeld hiervan zijn Lucas Siepel en Antje Stevens: actieve vrijdenkers, werkers van het eerste uur. Huis aan huis liepen ze met blaadjes als 'De wapens neder'. Dankzij de centen van meester Vos, die net als Domela Nieuwenhuis van christen anarchist was geworden, werd in 1932 op 1 42A een eigen gebouwtje gemetseld. Liberesco, vrijheid, heette het eeinvoudige onderkomen, waar de antichristen voor het hele dorp open huis hielden.

Liberesco bood voor elk wat wils. het zangkoor annex kinderkoor Excelsior zon het ene strijdlied na het andere; de toneelgroep speelde strijdbaar en standvastig, en landelijke sprekers als Anton Constandse en Albert de Jong predikten het geloof in de nieuwe wereld.

Bron: Winschoter Courant, 23 april 1983.