Klots - De belangrijkste bijzaak (column David Stolk)

Via een oud krantenartikel kreeg ik de voetbalcompetitie van begin jaren ‘80 onder ogen. Het ging om de vierde klasse KNVB. De competitie waar NOVO uit Nieuwolda ook was ingedeeld.

Het viel mij op dat er nagenoeg alleen maar teams uit de regio in dezelfde competitie waren ingedeeld. Scheemda, Meeden, Wagenborgen, THOS, WEO, Borgercompagnie en FVV. Het verste rijden was waarschijnlijk Alteveer. De selectie van NOVO bestond uit frisse jongens uit het dorp. Daarnaast viel het mij op dat elk dorp over een volwaardige vereniging met een eerste elftal op niveau beschikte.

Via de facebookpagina van ‘Rondom de Velden’ zag ik ook de toenmalige selecties van BV Veendam en FC Groningen. Het bleken namen die je zonder veel moeite uit kon spreken. Veelal jongens uit de regio. Die door selectiewedstrijden boven waren komen drijven. Ook zag ik op dezelfde pagina de uitnodigingen voor deze selecties. Daar viel mij wederom wat op. De diversiteit aan verenigingen waar de jongens vandaan kwamen.

De trots van het noorden, FC Groningen, heeft een groot liquiditeitsprobleem. Het heeft al elf personeelsleden moeten ontslaan en medewerkers hebben salaris in moeten leveren. Daarnaast houdt het de hand op bij de supporters. Via donaties en seizoenskaarten moet de club worden gered. Mijn liefde voor de FC is groot, maar met dit gebedel heb ik een beetje moeite. De salarissen van spelers zijn de afgelopen jaren te exorbitant gestegen. Voor een regionale volksclub is dat niet meer te verkopen. De selectie bestaat bijvoorbeeld uit 28 spelers. Achtentwintig. Wij waren vroeger al blij dat er elf kwamen opdagen.

Wat is er misgegaan in het voetbal? Waarom hebben de verenigingen in de Oost-Groninger klei het zo moeilijk om een leuk elftal op de been te houden? Zogenaamde talentjes worden al op jonge leeftijd gescout de profclubs. Hen wordt een worst voorgehouden dat zij het kunnen maken in het profvoetbal. Dat zij later ook een lijger kunnen kopen en een Hummer. Als deze worst niet eetbaar blijkt, zijn de jongens vaak uitgekeken op voetbal.

Het wordt tijd voor een rigoureuze herschikking van het voetbal. ‘Football is coming home!’ Dit is de kans. Ik schets een paar ideeën. Allereerst komt er een salarisplafond voor alle spelers. Daarnaast komt er wederom een maximum van drie spelers uit het buitenland. De jeugd van de profclubs wordt beperkt tot drie leeftijdscategorien. De vroegere A-, B- en C-junioren. Er komt een gewoon promotie en degradatie model. Eredivisie, Eerste-, Tweede- en Derde divisie. In de laagste competities mogen semi-professionele contracten worden gegeven. Daarna volgen de amateurklasses. Hoofdklasse tot en met vijfde klasse. Maar dan zijn amateurs ook echt amateurs. Ok, een Friese staartklok of een mud pootaardappelen als dank voor een overschrijving wordt door de vingers gezien.

Wanneer de selectie van onze FC nu nog grotendeels had bestaan uit namen als De Haan, Dieterman, Huizingh, van Dijk of Storm en wanneer de helft van de selectie overdag ook nog een parttime baan had gehad, dan had ik mijn steentje zeker bijgedragen. Voetbal moet weer een uit de hand gelopen hobby worden. De belangrijkste bijzaak.