Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - Vakantiepret

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag blog 35: Vakantiepret.

Het is weer vakantie. De kinderen lekker vrij, jij misschien ook wel. Alleen de kinderen waren de afgelopen periode toch al veel thuis. Nu weer zes weken thuis dat kan best een uitdaging zijn.

De eerste week was nou niet echt tof echt Nederlands weer. Regen, wolken, wind en af en toe de zon. Het lijkt beter te worden. Wat ga je in deze periode doen? Zes weken de kinderen voor de t.v laten hangen is ook niet het mooiste vooruitzicht. Hoe kun je de vakantie toch leuk maken zeker nu je misschien niet echt weg kunt of gaat. Hiervoor heb ik de volgende tip. Bereid de vakantie voor. Zeker handig voor de momenten dat verveling kan toeslaan. Wat ga je doen. Ga met de kinderen zitten en bedenk gewoon in een brainstorm wat je allemaal kunt doen. In een brainstorm is alles goed, elk idee omdat dat meer ideeën op gaat leveren. Als een van de kinderen zegt we gaan een ijstaart maken dan is het niet handig om te zeggen. Ja, maar wij hebben geen ijsmachine en …. dan dwaal je af en stopt de stroom van ideeën.

Schrijf al de ideeën op. Blijf schrijven tot niemand meer wat weet. Als al de ideeën boven water zijn, ga je ze groepjes verdelen. Er staan vast dubbele ideeën op. Binnen activiteiten, buiten activiteiten noem maar op maak groepjes.

Nu heb je straks een lijst met ideeën. Alleen dan is deze vaak nog wat vaag. Als ze vaag blijven heb je er weinig aan op het moment dat je je verveeld of je wat wil gaan doen. Bij verveling is de inspiratie vaak al niet zo hoog. Maak kaartjes Maak kaartjes waarop je het idee uitwerkt. Echt uitwerkt tot in detail. Bijvoorbeeld we gaan koekjes bakken. Bedenk nu al welke koekjes. Schrijf op wat je er voor nodig hebt. Hoeveel tijd dit misschien gaat kosten.

Voorbeeld we gaan naar het bos. Welk bos willen jullie dan gaan. Wil je dennenappels zoeken dan moet er even een tas mee. Willen jullie bomen herkennen?

En het kunnen ook meer kaartjes worden over zelfde onderwerp. Je kunt verschillende dingen doen in een bos. Je kunt verschillende baksels maken.

Stel dat er staat een vlieger maken. Dan kun je ook weer wat voorwerk doen. Hoe maak je deze eigenlijk? Wat heb je nodig? Dus met elkaar uitzoeken hoe je de vlieger maakt.

En weet je wat je zonder dat het voelt als leren de kinderen leert, is plannen en organiseren. Als je van tevoren deze ideeën uitwerkt dan kun je zo een kaartje pakken. Dan is deze al uitgewerkt en kan je zo aan de slag er mee. Ik hoop dat het je een beetje op een idee heeft gebracht om de vakantie wat voor te bereiden.

Een paar tips wat te doen op vakantie om jullie op weg te helpen. Maak een vlieger. Droog bloemen tussen de bladzijden van een boek. Maak kaartjes van deze gedroogde bloemen. Stuur de kaartjes naar iemand. Leer kaatseballen. Leer elastieken. Maak een speurtocht.

Monique Postema

Meer informatie

Meer informatie op: www.moniquecoachtkids.nl.