Provincie Groningen onderzoekt software van om de haverklap haperende bruggen in Winschoten

Een aantal brugstoringen in provinciale wegen in Winschoten is voor de provincie Groningen aanleiding om de software nogmaals te controleren en eventueel opnieuw in te stellen.

In korte tijd werden weggebruikers van de Oostelijke Rondweg in Winschoten geconfronteerd met bruggen die open bleven staan of bomen die naar beneden bleven. Vorige week was het raak bij de Hoogebrug en zondag bleef de Renselburg omhoog.

Misschien veroorzaken temperatuurwisselingen storing

Beide bruggen hebben dezelfde software. ,,We denken nu dat de storingen worden veroorzaakt door temperatuurwisselingen”, zegt woordvoerder Andre Westra. ,,Maar het is nog maar een denkrichting. Onze monteurs zijn er hard mee bezig.”

Hoe vervelend de storingen ook zijn voor de weggebruikers, de veiligheid is niet in het geding, weet Westra. Zodra iets opmerkelijks wordt gesignaleerd door de software wordt verder gecommuniceerd naar de hardware. ,,Het blijft vervelend, want als de storing is verholpen moet er nog een aantal keren worden proefgedraaid of alles weer functioneert.”

Maandagmorgen moesten de monteurs ook naar een brug in Farmsum waar problemen waren geconstateerd. Westra ziet voor de provincie geen reden om de soft-ware die voor de provinciale bruggen worden gebruikt te controleren. ,,Als er geen problemen zijn hoef je niet in te grijpen. Het is nu in korte tijd een paar keer raak in Winschoten. We werken aan het fine tunen.”

De gemeente Oldambt is blij dat de provincie direct onderzoek doet en probeert te achterhalen wat de oorzaak van de storingen is. ,,Want het blijft natuurlijk vervelend voor de weggebruikers”, zegt woordvoerder Anton Saman. ,,Gelukkig is de veiligheid niet in het geding. Als een brug hapert branden de rode slagboom lichten. En hulpverleners krijgen direct bericht als een burg buiten werking is.”

Er is maandag contact geweest tussen de provincie en Oldambt over de brugstoringen van de laatste tijd. ,,We zullen te horen krijgen wat er aan de hand is. Maar voor ons is ook geen grote rol weggelegd. Zowel de bruggen als de wegen zijn eigendom van de provincie.”