Anderhalve meter? Nee hoor, deze bruid en bruidegom uit Winschoten hoeven geen afstand van elkaar te houden. Maar de voorpret is verpest

Dertien jaar is het Winschoter duo Appie Kuiper en Sabina Voorn al een stel. Hoog tijd om dat officieel te bekrachtigen, middels een huwelijksplechtigheid. Dachten ze, maar de voorpret is verpest.

Vorige week kreeg Appie Kuiper een telefoontje vanuit het Winschoter stadhuis dat er vanwege coronaregelgeving beperkt ruimte is in de raadszaal op het stadhuis. Voor achttien personen is er slechts plek.

,,Maar, wat nog het meest tot verbazing leidde: het bruidspaar moet 1,5 meter uit elkaar zitten”, herinnert Appie Kuiper zich van het opmerkelijke gesprek. ,,Dat vond ik wel zo raar. Ik was best verbouwereerd. Het bruidspaar op 1,5 meter afstand? Ik heb nog gezegd, maar we zijn bijna allemaal familie. Dan mag je volgens mij wat dichter bij elkaar zitten. We hebben ook drie dochters. Dat is toch ook familie? En ooms en tantes kun je daar toch ook onder rekenen. Dus leg het mij maar uit.”

De voorpret is verpest

Op 4 september willen ze elkaar het jawoord geven. ,,We hebben voorbereidingen getroffen, maar de voorpret is erg verpest. Of het huwelijk doorgaat? Ik hoop en verwacht eigenlijk dat de gemeente nog bijdraait en toestemming geeft om de huwelijksvoltrekking met onze gasten te vieren.”

Het zou zo maar kunnen dat Appie en Sabina toch met dochters en de rest van hun gevolg op 4 september in de raadszaal terecht kunnen. Geert Heiminge, plaatsvervangend gemeentesecretaris, is op de hoogte van Kuipers smeekbede.

'De beide stoelen staan stief tegen elkaar aan'

,,Deze week gaan we met de bodes om tafel of we de raadszaal kunnen inrichten voor maximaal dertig personen. Wel met inachtneming van de coronaregels. En natuurlijk hoeft het bruidspaar niet op 1,5 meter afstand van elkaar te zitten. De beide stoelen staan stief tegen elkaar aan. We willen duidelijke afspraken en zeker niet dat onze bodes als politieagent bij de raadszaal moeten staan. Deze week willen we het helder hebben hoe we de regels moeten interpreteren.”

Vanwege de coronaregels heeft een bruidspaar al afgezien om in de raadszaal van het stadhuis te trouwen. Voor juli en augustus staan er tien huwelijken gepland.