Jeugdvrienden Mike Waalkens en René Koops bouwen site waarop de laatste wil kan worden aangegeven

De dood komt (bijna) altijd onverwacht. Terwijl de naasten van de gestorvene in rouw zijn, komt vaak de vraag: Hoe zou hij of zij de begrafenis of crematie hebben gewild? Een vraag waarop, uiteraard, geen antwoord komt. Mike Waalkens en René Koops bieden met hun website uitkomst.

Op de twee in Winschoten woonachtige voormalige klasgenoten en (jeugd)vrienden gebouwde gratis website kunnen mensen hun 'laatste wensen' rond hun overlijden kwijt. Het idee voor een dergelijk website ontstond al in 2008. "Indertijd had BNN een programma dat over dit onderwerp ging", vertelt René, "mijn toenmalige vriendin was toen erg met dit onderwerp bezig. Mijn interesseerde het minder, maar ik had wel zoiets van: Hier moet ik ooit iets mee doen."

De eigen dood is niet iets wat veel mensen bezighoudt, zeker mannen niet. "Klopt ten dele. Mannen praten daar niet over, vrouwen vaak wel. Dat merk ik ook aan gesprekken die ik met vrouwen voer. Het onderwerp interesseert hen meer. Zij willen graag alles in orde hebben, mannen doen daar vaak wat luchtiger over."

In een paar stappen

Op de door Mike, die zich bezighoudt met webdesign en grafisch vormgeven, en René (hij runt een accountantskantoor) gelanceerde website www.mijnlaatstedag.nl kan in een paar stappen worden aangegeven wat men precies wil. "Denk aan welke liedjes er op de begrafenis of crematie gedraaid moeten worden, welke kleur kist, tot het rouwboeket, koffie en cake. Het ingevulde digitale formulier kan altijd weer worden aangepast."

Het ingevulde formulier wordt vervolgens als PDF-bestand naar het mailadres van de betreffende persoon gestuurd. "Wij raden aan het PDF-bestand uit te printen en bijvoorbeeld bij de verzekeringspapieren te leggen. Bij het overlijden zijn namelijk ook die papieren nodig."

"Mensen die de website invullen hoeven geen lid te zijn, zoals bij bijvoorbeeld uitvaartverzekeringen Monuta of Dela, het is geheel gratis. Een kleine vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld, want een website hosten kost uiteraard geld. Ook worden de bijdragen gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe functies."

Meer modules

Zo zijn er plannen om meer modules toe te voegen. "Wij zijn bijvoorbeeld bezig een 'teller' mee te laten lopen, zodat mensen kunnen zien wat hun wensen kosten. Stel dat iemand een bepaald rouwboeket wil, dan wordt automatisch aangegeven wat de gemiddelde prijs van een dergelijk boeket is. Als alle wensen zijn ingevuld, ziet men in één oogopslag wat de totaalprijs is, en of men voldoende verzekerd is om dit te bekostigen, of dat er bepaalde wensen geschrapt moeten worden om binnen het budget te blijven."