Trekpleister Bourtange vanaf vrijdag veiliger bereikbaar dankzij nieuwe toegangsbrug

Bij de vesting Bourtange wordt deze week een nieuwe toegangsbrug aangelegd. Bezoekers kunnen zo weer op een veilige wijze, corona-proof, binnen de wallen komen.

Dat heeft wethouder Wietze Potze (PvdA) van de gemeente Westerwolde woensdag laten weten. ,,We komen zo ook tegemoet aan de motie van onze gemeenteraad’’, zegt hij. Die motie gaf burgemeester en wethouders opdracht voor 20 juli de bereikbaarheid van Bourtange drastisch te verbeteren.

Het vestingdorpje, dat jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers trekt, is al vele weken slecht tot matig bereikbaar. Dit omdat twee verouderde bruggen eruit liggen. Om binnen de wallen te komen, moeten bezoekers over een smalle noodbrug en een smal pad bij de vestingwal.

Renoveren heeft geen zin

Onlangs werd duidelijk dat die situatie veel langer gaat duren dan gepland. De twee bruggen zijn zo slecht dat renoveren geen zin heeft en dat ze vervangen moeten worden door nieuwe. Dat vraagt tijd, zo liet de gemeente weten.

De Stichting Vesting Bourtange (SVB) die de musea in het dorpje beheert en er evenementen organiseert, trok daarop aan de bel. Ondernemers in de vesting deden dat ook. Ze wezen erop dat ze door die slechte bereikbaarheid inkomsten derven en dat de noodmaatregelen bovendien niet corona-proof zijn.

Slecht ter been

De gemeenteraadsleden deden dat ook. Ze zeiden dat 1,5 meter afstand houden op de noodpaden moeilijk is en dat mensen die slecht ter been zijn, moeite hebben over die noodpaden te komen. Ze kwamen daarop met hun motie en nu wordt dus een nieuwe brug neergelegd.

,,Die brug is nog niet helemaal gereed’’, zegt gemeentelijk woordvoerster Richtje Rakers. ,,Maar wel al zover dat bezoekers vanaf vrijdag op voldoende afstand van elkaar over het brugdek kunnen. De laatste werkzaamheden aan de brug, waardoor die helemaal voltooid is, worden op een later moment verricht.’’

Manager Hendri Meendering van de SVB is blij met de nieuwe brug. ,,Het is goed dat mensen weer veilig in de vesting kunnen komen. Ook omdat het aantal bezoekers momenteel al weer fors is. We vernemen dat meer mensen in eigen land hun vakantie vieren. Evenementen zetten we de komende tijd niet op. We hopen dat de herfstmarkt in september het eerste is.’’