Klots - Ongezellig (column David Stolk)

Gezellig is een typisch Nederlands woord dat geen vertaling kent in andere talen. Althans niet wat de lading dekt. De typische Nederlandse gezelligheid. Of beter nog; de Brabantse gezelligheid.

Daar krijg ik meestal een beetje jeuk van. Ik houd van het Bourgondische leven, maar als ik een Brabander hoor praten, dan denk ik dat er weinig helder licht brandt. Ik moet dan denken aan worstenbroodjes, Bossche bollen en hossende mensenmassa’s. Raar uitgedost en uitbundig meters bier drinkend. Een soort volk van Alaaf.

Het afgelopen jaar is Nederland vooral ongezellig. Vind ik. De typische Nederlandse gezelligheid is geheel verdwenen. Als die al bestond. In ons calvinistische kikkerlandje is het gezellig als de koffiepot dampt, Lingo op de televisie is en de stamppot met een hand naar binnen wordt geschrokt. Dat is voor mij geen definitie van gezelligheid.

In het Spaans wordt gezellig vertaald naar acogedor en in het Italiaans naar accogliente. Echter, dit betekent meer knus dan gezellig. Ik kies meer voor knus. Ik ben van de mediterraanse gezelligheid. Grote tafel, veel eten, overdag een slaapje doen en de hele dag wijn drinken. Als de avond valt gaat de muziek harder en dansen de mensen. Ook nemen zij zichzelf niet al te serieus. De Italianen die ik ken hebben voldoende zelfspot om door het leven te flierefluiten.

Hier niet. Wij zijn vooral een ongezellig volk geworden. Wij polariseren wat af met ons allen. Ben je niet zwart, dan ben je wit. Ben je niet voor dan ben je tegen. Overal laaien brandhaardjes op. Ruzietjes en rumoer. Afgelopen week zag ik in het programma Op1 een aantal ‘influencers’. Dat zijn mensen die door de sociale media veel invloed hebben op millennials en de jeugd. Dat iemand nergens verstand van hoeft te hebben, dat bleek snel in het gesprek. Twee van hen waren Brabanders. Na de uitzending belde ik met mijn vriendin Doutzen Kroes. Zij vindt er ook wat van. In mijn beste Fries hebben wij uren gepraat. Uiteindelijk zijn wij eruit gekomen. De oplossing is Doutzen zelf. Voor alles.

Zelfs mensen die ik best hoog heb zitten, zie ik steeds vaker overlopen naar de bijzondere wereld van de complottheorieën. Zij geloven dat alles wat er nu gebeurt onderdeel is van een grote samenzwering om de wereldbevolking onder de duim te houden. Ja echt. Dat soort mensen, ce gens là, bestaan echt. En ze zitten tegenwoordig niet meer verscholen in holen of rommelige huizen waar ze hun onzin via de computer de wereld in spuwen. Nee, tegenwoordig zijn ze gewoon onder ons. Die mensen worden nu zelfs gehoord. Het wordt er niet gezelliger op. Dan maar koffie en een boterkoek. Want laten we het even knus houden.