Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - Zeester

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag blog 37: Zeester.

Het is niet mijn eigen verhaal alleen ik doe het ook, en misschien jij ook wel? Ik las het verhaal van de zeester weer eens en dacht dit ga ik ook met jouw delen.

Het verhaal ongeveer als volgt. Er loopt elke ochtend een oudere man op het strand. Hij denkt dan wat na over de dag en hoe hij de dag gaat invullen. Het heeft hard gewaaid, en er liggen allemaal zeesterren op het strand.

En nu ziet hij een eindje verder op een kind zich bukken en iets oppakken en in de zee gooien. Keer op keer ziet hij het kind bukken iets oppakken en in de zee gooien. Het strand ligt bezaaid met zeesterren na een flinke storm. Deze zeesterren kunnen niet zelf meer in zee komen.

Wat het kind doet is het bukt steeds om een zeester op te pakken en terug te gooien in zee. Want daar kan de zeester zelf niet meer komen.

De oude man passeert het kind en hij vraagt waarom hij de zeesterren terug gooit. Het kind zegt 'ik doe dat' omdat ze zelf niet meer terug kunnen naar de zee. De oude man zegt 'maar kind het zijn er zoveel, die kun jij nooit allemaal terug gooien. Die paar zeesterren die jij terug gooit zullen niet het verschil maken'. 'Nee', zegt de jongen, 'alleen voor die paar zeesterren die ik terug gooi wel'.

En zo is het ook in het dagelijks leven ook. Jij kunt niet iedereen blij of gelukkig maken. Of voor iedereen wat betekenen. Alleen jij kunt wel met een kleine actie iets voor een paar anderen betekenen. Het is niet moeilijk.

Je kunt het doen door iemand te groeten. Te glimlachen naar een voorbijganger. Te zwaaien naar een bekende. Iets pakken uit een schap. Of vragen of je buurvouw komt koffie drinken.

Klein gebaar met grotere impact dan dat jij misschien denkt.

Monique Postema

Meer informatie

Meer informatie op www.moniquecoachtkids.nl.