Renovatieklus Marktpleinkerk in Winschoten noodgedwongen aangepast

De Protestantse Gemeente Winschoten heeft het renovatieplan voor de eeuwenoude Marktpleinkerk noodgedwongen aangepast, omdat het plan duurder uitviel dan gedacht.

De Protestantse Gemeente Winschoten dacht aan drie ton voldoende te hebben, mede op advies van de architect, maar de werkelijkheid liet een ander prijskaartje zien. ,,Dat was best even slikken”, erkent predikant Bert L. van der Woude. ,,We hebben de tegenslag verwerkt en gaan de tering naar de nering zetten. We kunnen niet anders. Herbezinning was op zijn plaats.”

Geen oordeel vellen over taxatie

Van der Woude wil niet zeggen hoeveel geld er extra moest worden uitgetrokken om de oorspronkelijke plannen uit te voeren. Ook wil hij geen oordeel vellen over de taxatie van de architect en het prijskaartje van de aannemer. De plannen zijn inmiddels bijgesteld. Zo komt er geen losse keuken en worden er minder stoelen aangeschaft. Wat overeind blijft is dat de vloer een flinke poetsbeurt krijgt en dat er nieuwe voegen komen.

Hoewel de kerk niet armlastig is, wilde het bestuur ook niet meer dan circa drie ton uittrekken voor de renovatie. ,,Je moet ook altijd reserve houden, want als kerk hebben we nog veel meer projecten. En dan is de keuze om te kiezen voor mensen boven stenen heel simpel”, legt Van der Woude uit. ,,Steeds meer organisaties en mensen kloppen aan voor hulp. Wij vinden het als kerk onze verantwoordelijkheid om daar ook in te investeren en hulp te bieden.”

Renovatieklus duurt langer dan verwacht

Door de financiële tegenslag en corona verlopen de werkzaamheden ook niet zo vlot als verwacht. Sommige onderdelen laten langer op zich wachten en door allerlei maatregelen kunnen er ook niet zoveel mensen tegelijk aan de slag. Waar de bedoeling was om in september weer gebruik te maken van de kerk is dat verschoven naar oktober. Maar ook bij dat tijdstip houdt Van der Woude een slag om de arm.

Het kerkorgel is inmiddels ingepakt, ter bescherming van stof, dat gepaard gaat met de werkzaamheden. De vijftien kunstwerken van de vermaarde kunstschilder Johannes de Vries zijn voor een deel veilig in depot. Zes, of zeven doeken hangen op dit moment in het Veenkoloniaal Museum. De kunstwerken, eigendom van de gemeente Oldambt, zijn recent getaxeerd op ongeveer twee ton. Hier en daar vergen de kunstwerken herstel.

Festiviteiten 750 jaar kerk uitgesteld

Door de vertraging van de werkzaamheden is ook nog geen datum vastgelegd voor de festiviteiten die stonden gepland voor het feit dat de kerk 750 jaar geleden in gebruik is genomen. Tot de opknapbeurt achter de rug is blijven de leden kerken in de Vennekerk.

De Marktpleinkerk wordt overigens niet alleen voor diensten, begrafenissen en andere plechtigheden gebruikt. De kerk leent zich ook voor exposities en er worden concerten en lezingen gegeven.