Update RIVM: Besmettingen onder jongeren stijgt, ziekenhuisopnames en sterfgevallen vrij stabiel

In haar corona-update meldt het RIVM dat er afgelopen week 1329 personen positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er 342 meer dan het aantal meldingen van een week daarvoor. Met name onder jongeren was er een forse stijging. Er werden in de GGD-teststraten 23.000 meer testen afgenomen.

Meer dan de helft van de positief geteste mensen vermoedt het virus in de thuissituatie te hebben opgelopen; 20 procent denkt aan familiebezoek en 12 procent vermoedt besmet te zijn geraakt op het werk. Slechts een kleine 5 procent denkt aan de horeca.

De stijging van het aantal besmettingen steeg het meest in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland blijft het aantal besmettingen, volgens het RIVM, 'stabiel laag'.

In de provincie Groningen is Stad de 'koploper' met nu acht besmettingen. Acht van de twaalf Groninger gemeenten (Oldambt, Pekela, Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Stadskanaal, Veendam en Westerkwartier zijn coronavrij. Gemeente Groningen meldt 8 besmettingen (was 2), het Hogeland 1 (was 1), Midden-Groningen 2 (was 0) en Westerwolde 1 (was 0).

Opvallend is dat het aantal mensen dat overlijdt aan Covid-19 of belandt in het ziekenhuis vanwege Covid-19 amper is gestegen.