Kersverse ouders Erik (28) en Madelon (27) maakten gebruik van geboortezorg OZG

Dochter Benthe van Erik en Madelon werd geboren in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. Hun verloskundige in Stadskanaal verwees de twee door, omdat Madelon last had van hoge bloeddruk. Inmiddels zijn de drie weer thuis. Ze zijn zeer tevreden over de geboortezorg van het OZG. Hun verhaal....

"Wij komen sinds juni in het Ommelander Ziekenhuis vanwege de zwangerschap van Madelon. Onze eigen verloskundige in Stadskanaal besloot ons over te dragen aan de verloskundige in het ziekenhuis omdat Madelon last had van hoge bloeddruk. Ze kwam onder controle van het ziekenhuis te staan en werd goed in de gaten gehouden. Na 37 weken was het zover: Madelon werd ingeleid en niet lang daarna kon de bevalling beginnen. Spannend! Om 6.15 uur kreeg Madelon weeënopwekkers toegediend en pas om 22.40 uur werd onze dochter geboren. Best een zware dag, maar met een prachtig resultaat; een kindje met alles erop en eraan. Ze heet Benthe!”

Zorgzaam en betrokken

“Zo’n bevalling is een hele ervaring. Gelukkig stonden we er niet alleen voor: bij de bevalling waren een verpleegkundige en een verloskundige aanwezig. Zij hebben ons goed begeleid en waren ontzettend vriendelijk en zorgzaam. Niet alleen voor Madelon en ons kindje, maar ook voor mij als partner. Ze checkten steeds hoe het mij ging, of ik het nog trok. Het viel mij op dat iedereen zo betrokken is: van verloskundige, verpleegkundige en arts tot de receptioniste en degene die het eten rondbrengt. Dat mag je misschien verwachten van een ziekenhuis, maar bij het Ommelander Ziekenhuis is het echt zo. Dat wil ik graag benadrukken. Vanaf het moment dat je binnenkomt, zie je alleen maar vriendelijke gezichten.”

Onder controle

“Vanwege de bloeddruk van Madelon moesten we na de bevalling maximaal 48 uur in het ziekenhuis blijven voor controle. Helaas bleek ook dat Benthe moeite had met drinken. Ze was hartstikke gezond, maar omdat ze werd geboren in week 37, woog ze 2.506 gram en was ze randje prematuur. Ze wist niet hoe een flesje werkt waardoor sondevoeding nodig was om bij te voeden zodat ze toch genoeg binnen kreeg. Met name bij te vroeg geboren kindjes komt dit vaker voor, het is gelukkig niet ernstig. Al met al moesten we 3 weken in het ziekenhuis blijven. Madelon kon al die tijd bij haar blijven en ik heb ook 1,5 week bij haar geslapen tot ze naar een kinderafdeling ging waar partners niet konden blijven overnachten."

"Het is één van de veiligheidsmaatregelen die het ziekenhuis neemt om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar de verpleging verzekerde mij dat ik 24/7 welkom was. Zo voelde het ook. Het was altijd mogelijk om mee te eten en in het restaurant kon ik een maaltijdbon halen. ‘Jongens, ik ben hier kind aan huis’, zei ik vaak. Het voelde daar een beetje als thuiskomen, maar dat is het natuurlijk ook 3 weken geweest. Ik ben heel positief over de geboortezorg in het ziekenhuis. Mijn vriendin denkt daar net zo over.”

Geboorteverlof

“We zijn net ontslagen uit het ziekenhuis. De artsen hebben er genoeg vertrouwen in dat ze zelfstandig kan drinken. We zijn lekker thuis, de kraamverzorgster helpt ons en Benthe doet het hartstikke goed! Gelukkig heb ik nog een paar weken verlof zodat ik mij volledig kan focussen op mijn dochter en Madelon. Ik maak gebruik van de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Vanaf 1 juli kun je vijf weken verlof opnemen tegen 70 procent procent van je salaris. Ik heb één week verlof van mijn werkgever en vijf van de overheid. Ik heb daar geen moment over getwijfeld en kan het iedereen aanraden. Je hebt geen druk van het werk en maakt heel bewust de eerste weken van je kind mee. Heerlijk! En het verschil met je normale inkomen kun je opvangen door van tevoren alvast wat geld opzij te zetten zodat je een buffer hebt. Ik zeg, doen!”