Vijfde landelijke hittegolf in drie jaar tijd op komst

Sinds 1901 heeft het KNMI 28 landelijke hittegolven gemeten. De kans is groot dat we deze week te maken krijgen met de eerste landelijke hittegolf van 2020. Als de hittegolf deze week daadwerkelijk doorzet, dan vond 17,24% van het aantal hittegolven van de afgelopen 120 jaar plaats in de laatste drie jaar.

Vorig jaar kregen we namelijk al te maken met twee hittegolven. Evenals als het jaar daarvoor. In 2019 werd zelfs de heetste dag tijdens een hittegolf sinds 1901 gemeten; 37.5 graden Celsius.

Een hittegolf duurt minimaal vijf dagen. Deze duur is vaak wat langer, met een gemiddelde van negen dagen. De hittegolf met de langste duur sinds 1901, was die van 1975. Deze hield maar liefst achttien dagen aan. Bijna drie weken dus. In 2018 duurden de twee hittegolven ook vrij lang. De eerste hield dertien dagen aan, de tweede tien dagen. Tussen die twee hittegolven zat maar één dag. Als het die ene tussendag ook warmer dan 25 graden Celsius was geweest, dan had 2018 de langste hittegolf op naam gekregen. Vorig jaar duurden beide hittegolven ‘maar’ zes dagen. 

Definitie hittegolg

In Nederland is de definitie van een hittegolf: een periode waarin de temperatuur minimaal vijf dagen achter elkaar 25 graden Celsius of hoger is, waarvan op z’n minst drie dagen met een temperatuur van 30 graden Celsius of hoger. Deze temperaturen moeten door het KNMI in De Bilt, ongeveer het midden van Nederland, worden gemeten. Alleen dan is er sprake van een landelijke hittegolf. 

Als de weersvoorspelling uitkomt, is de temperatuur in de Bilt van woensdag 5 augustus tot en met vrijdag 14 augustus 25 graden Celsius of hoger. Aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag komt de temperatuur waarschijnlijk boven de 30 graden Celsius uit. Dat zou betekenen dat de eerste officiële landelijke hittegolf van dit jaar op komst is. 

Pricewise

Pricewise heeft de geschiedenis van de hittegolf in Nederland in kaart gebracht op basis van data van het KNMI, en geeft advies over het doorkomen van de warme dagen. Zie: https://www.pricewise.nl/blog/hittegolf/.