Project Mondkapjes Oldambt levert iedere week 100 euro op voor alleenstaande moeders in Congo

Andy Lingbeek van Bakker de rappe Schoenlapper en Mona Westmaas van De Stoffenwinkel, beide in Winschoten, kwamen op dezelfde dag met het idee mondkapjes te gaan maken voor de zorg. In zes weken tijd hebben beide Winschoter bedrijven er in totaal vijfduizend gemaakt. Een deel van de opbrengst gaat onder meer naar Vrai Monde in Congo.

Dit is een project voor alleenstaande vrouwen in dit Afrikaanse land. "De alleenstaande vrouwen worden daar van straat geplukt en hen wordt een opleiding tot stoffenmaker aangeboden", zegt Mona Westmaas. "Elke week kan 100 euro worden gedoneerd."

Het initiatief 'Mondkapjes Oldambt' ontstond op 22 maart. De stoffen voor de mondkapjes werden geleverd door de stoffelwinkel van Mona. "Veel klanten en mensen die thuis zaten hebben eraan meegewerkt. Het geld wat daarvoor beschikbaar is gesteld werd verdeeld en van ons deel hebben wij Vrai Monde, het vrouwenproject voor alleenstaande moeders kunnen ondersteunen."

Door de afname van het aantal mensen dat in Nederland besmet is met Covid-19 was er minder vraag naar mondkapjes. Nu stijgt die vraag echter weer. het initiatief is dan ook niet gestopt. "Vrijwilligers van het Leger des Heils en een klant van de winkel zijn doorgegaan met het naaien van mondkapjes", zegt Mona. Ook dit geld schenkt de stoffenwinkel aan de Nassaustraat 28 in Winschoten aan het project in Congo.

"Onze vrijwilligster is in haar uppie goed voor zeker 500 euro en het gaat maar door. Het project waarin alleenstaande jonge moeders worden opgevangen enhen wordt geleerd om kleding te naaien, hebben we van dit geld helemaal van de grond kunnen krijgen. Van de opgeleide vrouwen kan een deel weer aangenomen worden om nieuwe moeders te begeleiden en producten voor de verkoop te maken, zodat het tot een zelfvoorzienend project kan uitgroeien."

In de stoffenwinkel zijn nog steeds mondkapjes te koop.

Meer over Vrai Monde op https://www.beyourneighbour.nl/blog/. Zie ook: https://hetstreekblad.nl/artikel/1110472/winschoter-bedrijven-maken-in-zes-weken-tijd-5000-mondkapjes.html.