Zachte en stijlvolle stof gezocht? Ga dan voor tule!

Aangeboden door: destoffenkraam.nl

Tule stof staat bekend als een stof die extreem fijn en zacht aanvoelt. Tule is bovendien bijzonder licht qua gewicht. Dit komt mede doordat tule erg ‘ruim’ is geweven. Je zou het kunnen zien als mazenweefsel of zelfs als gaas of een net. De opmerking dat tule meer lucht dan stof is, is daarmee misschien niet eens overdreven.

Natuurlijk is tule wel verkrijgbaar in uiteenlopende fijnheden en in verschillende samenstellingen qua materiaal. Tule van katoen wordt het vaakst gebruikt, waarbij je over het algemeen de keuze hebt tussen polyester en nylon. Daarnaast bestaat ook tule van kant.

Waarvoor gebruikt men tule vooral?

Als er één type gelegenheid is waar je veel kledingstukken of decoratie van tule aantreft, dan is het wel op bruiloften. Vooral bruidsjurken en sluiers zijn vaak deels van tule gemaakt. Ten eerste is het de fijnheid en zachtheid van de stof die zorg voor geschiktheid voor bij dit soort feestelijke aangelegenheden. Maar ook staat tule bekend als een stof die van het lichaam van de drager af beweegt. Als je dus bijvoorbeeld een rok extra wijd wenst te laten uitslaan, dan is tule stof die daarvoor zorgt. Ook decoratiestukken zijn uitstekend geschikt om deels uit tule te laten bestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slingers, versiering van bloemstukken en strikken.

Naaien met tule stoffen

Wil je een stuk tule naaien op een bestaand stukje stof? Dan kun je dit in principe gewoon met een ‘normale’ naald doen. Bedenk je immers dat tule een los geweven stof is. Speciale vereisten zijn er dan ook niet. Verder is het goed om je te beseffen dat de steekinstelling wordt bepaald door het stuk stof wat het ‘doel’ is en waarop de tule dus genaaid zal worden.

Wat moet je nog meer weten over werken met tule?

Het verwerken van tule stoffen is, zoals hierboven al is aangehaald, niet heel moeilijk. Ook als je weinig of geen ervaring hebt met een naaimachine moet het te doen zijn. Waar je wel op dient te letten is dat deze stof niet ideaal is om markeringen op aan te brengen. Tule glijdt vanwege de structuur namelijk al snel alle kanten op. Verder scheurt de stof makkelijk als je er tracht een markering op te plaatsen. Knippen in tule is evenwel gemakkelijk te doen. Daarentegen is tule wel een zeer lastige stof om mee te draperen. Dit komt doordat de stof qua karakter wat aan de stijve kant is.