Trouwbranche reageert op huwelijk minister Grapperhaus: ‘Ook met beste wil is 1,5 meter niet te doen’

Zoals bekend nam Ferd Grapperhaus het niet zo nou met de anderhalve meter-regel tijdens diens huwelijk afgelopen zaterdag. De Trouwbranche reageert...

"Allereerst willen wij minister Grapperhaus van harte feliciteren met zijn huwelijk. Wij vinden het zeer positief en waardevol dat Grapperhaus net als vele bruidsparen in ons land de waarde ziet van het huwelijk. Het doet ons goed om te zien dat het huwelijk voor hem zo waardevol is dat hij besloten heeft het te vieren, zelfs in deze tijd van corona. Wij zijn er van overtuigd dat het bruidspaar de juiste maatregelen heeft getroffen en vastbesloten is geweest om deze op te volgen."

"Wat wij bij minister Grapperhaus en bij andere bruidsparen zien die in deze periode hun huwelijk vieren, is dat het aan goede wil niet ontbreekt. Volgens onderzoek is onze natuurlijke afstand van mens-tot-mens 0,8 meter. Wat dit incident in onze ogen aantoont is dat afstand houden van 1,5 meter bij een sociale aangelegenheid niet te doen is. De minister is ook maar een mens."

Annuleringen en verplaatsingen

Voor de trouwbranche, die zegt dit jaar ernstig getroffen te zijn door de vele annuleringen en verplaatsingen van bruiloften naar 2021, is de 1,5-meter-maatregel funest. Bedrijven in de trouwbranche lopen naar schatting 385 miljoen euro omzet mis. Dit bedrag loopt met de maand op, richting 675 miljoen euro eind dit jaar, zo wordt gesteld. "Er staan 65.000 banen op het spel."

Het trouwseizoen voor 2020 is nagenoeg voorbij. Er zouden geen reserves zijn opgebouwd om het volgende trouwseizoen van april tot en met oktober 2021 te halen. Extra steun is, volgens de branche, nodig om te zorgen dat banen en bedrijven niet omvallen. "Als de huidige situatie aanhoudt zegt 63 procent van de ondernemers in de trouwbranche het risico te lopen dat zij over een jaar niet meer bestaan."

Mild

De trouwbranche doet een beroep op Grapperhaus om  mild te zijn met het uitdelen van boetes, en om de anderhalve meter te heroverwegen nu hij zelf heeft kunnen ervaren hoe lastig het is die afstand in een gezelschap te handhaven.