Het beste lasdraad

Aangeboden door: Lastechniek Rijnmond

Lassen wordt gebruikt om materialen aan elkaar te verbinden. Het is techniek waarbij er warmte en druk wordt gebruikt om het proces op gang te laten komen. Lassen wordt gebruik in verschillende sectoren.

Zo is het bijvoorbeeld erg gebruikelijk om te lassen in de metaalbewerking. Daarnaast zijn er ook nog erg veel andere sectoren waar het gebruikelijk is om te lassen. Wanneer je op de juiste manier wilt lassen, zul je moeten beschikken over lasdraad van hoge kwaliteit. 

Het lasproces

Er zijn veel soorten lasprocessen die worden toegepast. De ene is net iets anders dan de ander en vraagt daarom om ander materiaal. Lassen gebeurd zowel in het huishouden als in de werksituatie. De lastechniek hangt dan ook erg af van hetgeen waarvoor het materiaal uiteindelijk gebruik dient te worden. Zo zijn er lasprocessen die alleen worden gebruikt voor materiaal dat buiten komt te staan. Het lasdraad die je gebruikt speelt hierin een belangrijke rol.

De verschillende soorten lasdraad

Wanneer je iets aan elkaar wilt lassen gebruik je hier lasdraad voor. Het lasdraad zorgt er uiteindelijk voor dat twee elementen aan elkaar worden verbonden. Als je wilt gaan lassen is het dus van belang dat het lasdraad die je gebruikt van hoge kwaliteit is. Er zijn verschillende soorten draden beschikbaar voor het lassen. Zo kun je kiezen voor RVS lasdraad, maar ook voor aluminium lasdraad. De soort die je het best toe dient te passen hangt erg af van de situatie c waarvoor u het nodig is. Zo gebruik je aluminium lasdraad op het moment dat je aluminium componenten aan elkaar wilt koppelen. Niet elke soort aluminium lasdraad is hetzelfde. Hierdoor kan het voorkomen dat het ene lasdraad goedkoper is dan de ander. Voor het lassen met aluminium heb je goed gereedschap nodig. Zo zul je hiervoor een lasapparaat met dubbele draadtoevoer voor nodig hebben. 

Hoe lassen is ontstaan

Wanneer je een kijkje neemt in de geschiedenis van het lassen kom je er eigenlijk al vrij snel achter dat er niet bijzonder veel is veranderd. Zo wordt de huidige techniek al eeuwenlang gebruikt. De eerste sporen van het laswerk zijn terug te vinden in de bronstijd. Daarnaast kun je bij de ijzeren pilaar die in Delhi staat ook zien dat er is gelast. Deze pilaar is gebouwd rond 300 na Christus. De lastechniek wordt dus al veel eeuwen gebruikt en is erg waardevol. 

Ga veilig te werk

Wanneer je wilt gaan lassen is het verstandig om veilig te werk te gaan. Zo kun je nare verwondingen oplopen en kun je dit eenvoudig voorkomen. Gebruik voldoende veiligheidsmiddelen en wees hier niet te gemakzuchtig in. Het laatste wat je wilt is dat je onder de brandwonden zit omdat je niet veilig te werk ging. In deze situatie is het zeker aan te raden om het te voorkomen in plaats van genezen. Lees je daarom ook goed in van te voren. Hiermee kun je een hoop ellende besparen.