CdK René Paas geeft les politiek op obs De Waterlelie

De leerlingen van obs De Waterlelie in Winschoten hielden tijdens de voorbereidingen nauwlettend de ingang van de school in de gaten. De les politiek van het programma IMC Basis werd donderdag namelijk door een bijzondere gastdocent gegeven: Commissaris van de Koning van de provincie Groningen René Paas.

Inmiddels waren tijdens de voorbereiding al politieke partijen gevormd waardoor het politieke spectrum in Winschoten sinds afgelopen donderdag verrijkt is met onder andere de partij ‘Alles tegen Geweld’ (ATG) en de partij Voor Vrij Nederland (VVN). Het politieke debat kon losbarsten.

Zoals gebruikelijk bij het programma IMC Basis begon de les aan de leerlingen met de leerkrachten en de IMC Basis-coördinator. Zij legden enkele basisbeginselen van de politiek uit waarna eigen politieke partijen gevormd konden worden, waarbij over de belangrijkste punten van de partij moest worden nagedacht.

Dat leverde bij sommige politieke partijen verhitte discussies op om elkaar van standpunten te overtuigen bij anderen werd iets gestructureerder over ieder partijpunt gestemd. 

Levendige les

Tijdens een bijzonder levendige les vertelde René Paas hoe zijn werkdag eruit ziet. "Je moet veel vergaderen en met mensen praten, maar wat je vooral goed moet kunnen en echt het belangrijkste is: goed luisteren."  Vervolgens gaf hij de leerlingen tips over hoe je kunt laten merken dat je goed luistert door bijvoorbeeld met je ogen iemand echt aan te kijken en knikken als je iets begrijpt of het er mee eens bent.

Na een vragenvuur volgde nog een quiz over de provinciale politiek, waarbij de leerlingen naar het in hun ogen juiste antwoord konden lopen. 

Toekomstperspectieven

MC Basis is het programma van Stichting IMC Weekendschool dat zich richt op toekomstperspectieven, verbondenheid, zelfvertrouwen en het aanleren van levensvaardigheden binnen het basis-onderwijs. In het noorden van Nederland is Stichting IMC Weekendschool op vijf locaties actief.