Fruitpersdag op Park Pomona in Blauwestad

Elk jaar blijft er veel fruit achter aan de bomen, dat uiteindelijk op de grond belandt en verrot. Vele appels, peren en ander fruit gaan zo verloren voor de oogst. Om dit te voorkomen organiseert Park Pomoma uit Blauwestad voor zondag 20 september daarom een fuitpersdag, die voor iedereen gratis toegankelijk is.

Belangstellenden kunnen hier hun eigen fruit laten persen, maar men mag ook zelf fruit plukken uit de boomgaard van Pomona en ter plekke laten persen tot natuurlijk gezoet en lang houdbaar sap. Er is een mobiele fruitpers van Golden Raand uit Uithuizen waar iedereen die dag tussen 10.00 en 16.00 uur gebruik van mag maken.

De sap wordt gepasteuriseerd en vacuüm verpakt in pakken van drie liter. Zo blijft de sap tot meer dan een jaar houdbaar.

Techniek

"Appels plukken is iets wat bijna iedereen kan. Vele appels gaan echter verloren voor de oogst omdat ze niet worden geplukt. Enkele jaren geleden zag ik dat er een techniek bestond om appels te bewaren door ze te persen tot sap. We hebben Golden Raand benadert en ze willen 20 september komen om fruit te persen tot sap. Dit gebeurt allemaal ter plaatse op De Elfenbank in de Blauwestad. Een perfecte oplossing voor al het verloren fruit. Als je zelf geen fruit hebt, maar wel natuurlijk, gezoete sap, wil dan mag je op de fruitpersdag gewoon fruit bij ons uit de boomgaard plukken. Ook super leuk om met kinderen te doen. Ook mogen mensen in het weidebloemenveld vol zonnebloemen, korenbloemen en andere wilde bloemen, hun eigen bos bloemen plukken”, aldus Gerrit Smit, voorzitter Park Pomona.

Een pak fruit persen kost vier euro; zelf geplukt fruit uit de boomgaard (ongeperst) 0,50 euro per kilo en voor een bos bloemen uit het weidebloemenveld moet eveneens 0,50 euro worden betaald.

Aanmelden

Voor het laten persen van het eigen fruit, kan men zich aanmelden via de website van Golden Raand: https://www.mobielefruitpersgoldenraand.nl/. Zij maken dan een planning, zodat men niet lang op z'n beurt hoeft te wachten.

Park Pomona in Blauwestad is aan de Elfenbank 37 A, naast de hoofdweg.