Hoe belangrijk is de zelfstandig winkelier voor Vlagtwedde en de nabij gelegen dorpen?

Zelfstandig winkeliers zijn belangrijk voor Nederland. Naast hun eigen winkel zijn ze vaak actief in besturen en sponsoren ze tal van plaatselijke activiteiten. Dat is vanzelfsprekend, zo vinden de zelfstandig winkeliers. Maar daardoor lang niet altijd bekend. Vandaar dat zij iedereen oproepen eens te beschrijven hoe belangrijk de zelfstandig winkelier is voor de buurt, wijk of stad.

De reacties worden eind november aangeboden aan het kabinet. Bovendien worden alle reacties gebundeld tot een Guinness wereldrecord, namelijk de langste kartonnen slinger. Reacties kunnen geschreven worden in een groot Meerwaarde-boek. Dat ligt van maandag 28 september tot en met donderdag 1 oktober bij Blokker/Top1Toys in Vlagtwedde.

In het grote Meerwaarde-boek zijn voorbeelden opgenomen van activiteiten die door de winkeliers worden ondersteund. Ook is de waarde van die ondersteuning onderzocht. Nu willen wij ook van de (sport)verenigingen, scholen, bejaardenhuizen etc. die steun ontvangen, zelf horen hoe belangrijk de zelfstandig winkelier is.

“Wij ondersteunen zelf bijvoorbeeld vele sportverenigingen, toneelverenigingen, buurtverenigingen, organisatoren van allerlei activiteiten en scholen” zegt Henk Vieregge van Blokker/Top1Toys Vlagtwedde. “Dat vinden wij belangrijk omdat dit bijdraagt aan de leefbaarheid van onze omgeving. Zonder alle verenigingen en activiteiten wordt een dorp of gebied met uitsterven bedreigd. Dit kunnen we als bewoners samen voorkomen door elkaar te steunen met mankracht of met financiële ondersteuning ”

Meerwaarde zelfstandig winkelier benadrukken

De actie is een initiatief van het Vakcentrum, de branchevereniging voor zelfstandig ondernemers met een supermarkt, foodspeciaalzaak of een non-foodspeciaalzaak. Daar vallen ook franchisenemers onder. Zij maken gebruik van een landelijk merk, maar zijn wel zelfstandig ondernemer.

Volgens het Vakcentrum is het belangrijk dat men bij wet- en regelgeving, maar ook bij plaatselijke ontwikkelingen rekening houdt met zelfstandig winkeliers. Die zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de buurt, wijk of stad, zo stelt het Vakcentrum. Om hier meer bewustzijn voor te creëren, wil het Vakcentrum de gegeven reacties dan ook presenteren aan het kabinet.

Guinness wereldrecord

Met het beschrijven van de Meerwaarde van de zelfstandig winkelier help je de winkeliers ook aan een Guinness wereldrecord. Het Vakcentrum verwacht zoveel positieve reacties te ontvangen, dat daarmee aan het eind van dit jaar de langste kartonnen slinger ter wereld gemaakt kan worden.