Het verleden van Pekela. De tijd van toen, waar is ze gebleven?

Joop Bondrager, Henk Snakenborg en Bert Panneman, beheerders van de Facebookpagina De Roegbainders, tonen op gezette tijden oude beelden van Nieuwe of Boven Pekela. Dit keer de Toeriade.

146 Fietsliefhebbers grepen de mogelijkheid aan om in het kader van de Toeriade in de jaren tachtig van de vorige eeuw door de schone dreven van Oost-Groningen te fietsen. Onder de mensen die bij het Burgemeester Boekhovenpark starten, waren er 21 die op een grote tandem de tocht volbrachten.

Het journaal, nauwkeurig bijgehouden door een van hen, volgt hier:

Start om 12.45 uur bij het huis van meester Henk Dijk aan de Jan Oldenburgerstraat. Drie kinderen, in de bezemwagen met reclame van de sponsers Heikens wegenbouw, Heijes de fietsenmaker, Kupers van de Nederlandse Middenstandsbank, van de Rabobank, het Hobbyhuis van Kalker, Slagerij Mein, Bakker Appeldorn, houtgroothandel Schuring en woninginrichting Weijer uit Veendam. Na 10 meter rijden breekt het pedaal van Gosen Beikes. Reparatie bij Heeres en Drenth gebeurt in ijltempo. Als dank wordt de vlag van Stinoil gehesen.

De officiële start is om 13.00 uur bij het Burgemeester Boekhoven Sportpark. Sommige fietsers klagen al steen en been dat 'dat ding zo zwoar lopt'. . Onder politiegeleide wordt de provincialeweg Pekela-Stadskanaal overgestoken. 13.40 uur: Eerste stop bij Tange, sommigen zinkt de moed in de schoen; even volhouden.

Wethouder Albert Schrik komt belangstellend kijken en meent fraude te bespeuren. Denk namelijk dat er een verscholen motor in de tandem zit. Veel medefietsers van de toeriade komen "het geval"aan alle kanten bekijken. De broodjes van Appeldorn laten zich goed smaken. 14.00 uur: Stuurman Chris Everhardus loodst ons achter Onstwedde eerst in een kuiltje en daarna in een kampje tarwe. Was niet de bedoeling. De stemming wordt steeds beter en sommigen heffen gezang aan.

Bij Berlage komen 40 koeien de gekke fietsers bekijken en lopen een heel eind mee. Onze moppentapper: 'Boer melkt vanaovend wel slagroom". 14.40 uur : Fourageren bij Vlagtwedde, het brood van Appeldorn en de leverworst en metworst van Mein smaken verrukkelijk. 15.30 uur: Rustpunt in de Holte. Velen beginnen al te jubelen, dat ze het volgend jaar willen deelnemen met een fiets van 35 personen.

Om 16.00 uur wordt nog ijs genuttigd in Alteveer, waarna we om 16.45 uur weer bij de kantine van PJC arriveren. Alle andere fietsers zijn al lang binnen en weer verdwenen. Dus hebben wij de kantine alleen. Grote teleurstelling; de organisatoren hebben net 21 medailles tekort. Pas als ze beloven die alsnog te brengen wordt hen decharge verleend.

Tekst: Eén van de eenentwintig.