Influencer worden, dat lijkt me wel wat (column)

Influencer worden, dat lijkt me ook wel wat. Klein probleem: zelfs mijn katten luisteren niet naar me. Bij BN'ers als Thomas Berge, rapper Bizzey, Famke Louise, Tim Douwsma en het Friese supermodel Doutzen Kroes ligt dat anders. Zij hebben, met vele honderdduizenden volgers op met name Instagram, wel invloed, althans op de jeugd. Hun statement zorgde dan ook voor veel beroering.

De hashtag #IkDoeNietMeerMee werd in één daverende klap trending. Gevaarlijk, zo werd geconcludeerd. Want 'we kunnen wel klaar zijn met het virus, het virus is nog niet klaar met ons' (Kan diegene die deze slogan heeft bedacht, niet achter slot en grendel? Dank u).

De oproep van de BN'ers, opgehitst door oppergoeroe Willem Engel, voorman van Viruswaanzin, werd dan ook algemeen beschouwd als not done. De besmettingen met het coronavirus onder met name studenten lopen namelijk gestaag op, en hen aansporen om zich niet meer aan de anderhalve meter-regel te houden staat dan ook haaks op wat 'we met z'n allen hebben afgesproken', om de woorden van premier Rutte te gebruiken. De gewiekste Rutte, die - als het hem te heet onder de voeten wordt - kritiek op het coronabeleid doorschuift naar zijn collega Hugo Mattheüs de Jonge, maar dit geheel terzijde.

Overvallen door de storm van kritiek besloot een aantal BN'ers hun statement te deleaten, wat natuurlijk uiterst discutabel is. Je hebt een mening, en je staat daar achter, of je zwijgt. Al is er natuurlijk altijd zoiets als voortschrijdend inzicht. Of het middel, massaal oproepen tot burgerverzet, nu zo verstandig is, is de vraag. De achterliggende boodschap van de BN'ers afdoen als puberaal geblaat van een stel nitwits, is echter te gemakkelijk. 

Waarom zou je niet kritisch naar het gevoerde beleid mogen kijken? Bovendien, de vragen die de groep Influencers stellen lijken me op het eerste gezicht niet onredelijk. Want waarom heeft bijna niemand meer, zoals andere jaren, de 'gewone' griep? Waarom worden kritische zienswijzen van wetenschappers zo gemakkelijk terzijde geschoven? En is de PCR-test, die moet aantonen dat iemand besmet is met Covid-19, wel betrouwbaar?

Even ter herinnering: het pleidooi van opiniepeiler Maurice de Hond voor het goed ventileren van openbare gebouwen om verspreiding van het virus tegen te gaan, werd een paar maanden geleden nog afgedaan als prietpraat. Nu wordt op de site van het RIVM vermeld dat goed ventileren noodzakelijk is 'voor een gezond en prettig binnenklimaat'. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals Covid-19, te beperken, zo staat geschreven. 

Covid-19, dat bijna dagelijks bij duizenden Nederlanders wordt aangetoond, terwijl in een recent artikel in het NRC staat dat een zesde tot een derde van de mensen die positief worden getest op het coronavirus, deze uitslag mogelijk onterecht  krijgen, wat op z'n minst vragen oproept over de nauwkeurigheid van de PRC-testen.

En dan laat ik het gegeven dat Nederland, op advies van coronagezant Feike Sijbesma, een miljoenencontract heeft afgesloten met vaccinmaker AstraZeneca, met aan het roer diens broer Hans, maar buiten beschouwing.

De oproep van Famke c.s voor meer openheid, lijkt me dan ook relevant. Zeker om (nog) meer draagvlak voor het gevoerde beleid te genereren.