Veendamse prijkt op jubileumeditie Boerinnen Kalender

De tiende editie van De Boerinnen Kalender en derde editie van De Boeren Kalender wordt vrijdag gelanceerd. gelanceerd. Een luchtig lichtpuntje in een bewogen jaar vol protesten en maatregelen, aldus de makers. Een van de boerinnen die op de kalender te zien is, is Rianne Vermunt uit Veendam.

De lancering aankomende vrijdag moest in eerste instantie een groots jubileumfeest worden met veel publiek, een boerenmarkt, bekende artiesten en kalendermodellen van tien edities. Vanwege de coronamaatregelen wordt nu een kleinschalige presentatie voorbereid voor uitsluitend pers en enkele vrienden of familieleden per model. Met strengere maatregelen in zicht is het echter nog maar de vraag of het evenement zelfs in die hoedanigheid wel door kan gaan. De organisatie verschuift het grootse jubileumfeest dat zij initieel in gedachten hadden in ieder geval alvast door naar 2021.
 
Schot in de roos
Op 6 juli 2011 werd de allereerste Boerinnen Kalender aangekondigd in de Nederlandse media. De uitgave was initieel bedoeld om onterechte vooroordelen over ‘lompe’ boerinnen de kop in te drukken. Daarnaast was het een reactie op een onthulling vanuit de Alpenlanden waar zogenaamde boerinnen op kalenders professionele modellen bleken te zijn. Initiatiefnemer Stef Bloo wilde bewijzen dat het platteland zelf juist veel verborgen authentieke schoonheden telt. Ruim negen jaar later is de tiende editie een feit, is de oplage verzesvoudigd en komen er jaarlijks honderden aanmeldingen binnen. Met dit jaar een recordaantal van 316 kandidaten. Het concept is uitgegroeid tot een ode aan en spreekbuis voor Nederlandse voedselmakers.
 
De boer is troef
Zowel de kalendermakers als -modellen vragen online en offline het hele jaar door aandacht voor agrarische beslommeringen. Het jaar 2020 gaat ongetwijfeld de boeken in als het corona-jaar, maar voor velen ook als het jaar van de boerenprotesten. De boeren zijn het beleid van de regering beu en hebben deze onvrede niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Diverse anekdotes van boeren die aanwezig waren bij de protesten worden de komende maanden gebundeld in een boek dat de volgende uitgave zal worden van het bedrijf achter de boerinnen kalender.
 
Boeren Kalender
De 'mannelijke variant', de Boeren Kalender, werd op veler verzoek in 2019 in het leven geroepen. De organisatie roept alle stoere hunks van het platteland nogmaals op zich aan te melden, want die inschrijvingen gaan beduidend minder hard. Tegenover de honderden vrouwelijke staan tientallen mannelijke aanmeldingen. 

De kalenders liggen binnenkort in diverse boekhandels voor 16,95 euro per stuk. Ook zijn te te bestellen op boerendingen.nl.