Klots - Influenza (column David Stolk)

Een goede vriend van mij heeft sinds kort, naar eigen zeggen, de ‘kracht’ van de sociale media ontdekt. Het is een publiek geheim dat hij een alias heeft op Facebook om stiekem bij de buren te gluren, maar sinds een paar maanden zet hij korte filmpjes op Instagram. Hij vindt zichzelf nu al een ‘influencer’.

Deze korte filmpjes tonen vooral het inschenken van wijn en het bereiden van copieuze maaltijden. Althans, dat bereiden doet zijn vriendin. Die ik ook ken en eigenlijk veel langer dan hij. Enfin mijn vriend kun je in het rijtje scharen van Nicky Tutorial, Famke Louise, Enzo Knol en vele andere nepartiesten.

De tweede golf van ‘de corona’ schijnt als een tsunami onderweg te zijn. Ik heb zelfs gehoord dat iemand in Hongerige Wolf besmet is geraakt. Verder van de bewoonde wereld kun je niet geraken. Dus niemand is veilig. Dan komt het wel heel dichtbij. Of juist ver weg? Want ik leef wel in een bewoonde wereld. In ieder geval, het virus waart onder ons. Dat kun je nauwelijks meer ontkennen. Hoewel, de afgelopen week is een aantal zogenaamde ‘influencers’ de campagne #ikdoenietmeermee gestart. Inderdaad, na het starten van deze couppoging, doen zij niet meer mee. Het zal verstandig zijn deze mensen preventief te ruimen. Of naar een eiland te sturen met lekke bootjes van smokkelaars.

Nadat de besmetting in een naburig dorpje bij mijn vader bekend is geworden, is hij op eigen initiatief in lockdown gegaan. Hij woont dusdanig riant dat het geen straf is, maar toch. Hij doet het wel en neemt zijn verantwoordelijkheid. Daarnaast is hij wars van de sociale media en kijkt hij slechts Scandinavische en Engelse detectives op de televisie. Het leven is goed aan de rand van het Oldambt. Stiekem ben ik jaloers dat hij verstoken blijft van de troep en bagger die de nieuwe BN’er over ons, goedwillende burgers, heen stort. Als er een gevaarlijk virus is dan zijn het wel de ‘influencers’. Het spreidt zich uit als een griepepidemie, de influenza. Alleen zullen de gevolgen groter zijn.

Mijn ‘influencer’ vriend werkt in de evenementenbranche. Deze week moet hij werken in Den Haag. In het prachtige Diligentia Theater. Uiteraard met de juiste maatregelen en inachtneming van de voorschriften. Dat laat hij dan ook zien, op Instagram. Maar men kan ook zien dat de jongens al even niet de deur uit zijn geweest. ‘s Avonds nemen de heren, dus ook mijn vriend, het er uitbundig van. De korte filmpjes op zijn ‘insta’ laten prachtig gedekte tafels zien met borden vol met de lekkerste gerechten. Al zijn volgers moeten nu wel denken, dat het allemaal weer kan. De koeien mogen de weide in. Wellicht is hij zich niet bewust van de invloed die hij heeft. Daarom heb ik hem ge-appt, gemaild, gebeld en een inboxje achtergelaten. Maar een reactie krijg ik niet. Zoveel invloed heb ik dan ook weer niet op hem.