Archief notaris Henk Kauffeld in Nieuwe Pekela verhuist naar notariskantoor in Stadskanaal

NIEUWE PEKELA/STADSKANAAL Inwoners van de gemeente Pekela kunnen vanaf 1 januari niet meer terecht bij een notaris in hun woonplaats.

Henk Kauffeld (64) is op 1 april gestopt met zijn werkzaamheden. De minister voor Rechtsbescherming heeft hem eervol ontslag verleend.

Tot 1 januari worden nog wel de lopende zaken door Kauffeld afgehandeld. De inwoner van Nieuwe Pekela is tot die datum een zogeheten waarnemend notaris van zijn eigen kantoor. Er heeft zich helaas geen opvolger gemeld. Na een periode van meer dan twee eeuwen heeft Pekela geen notariskantoor meer.

Kauffeld is bijna vier decennia in het notariaat werkzaam geweest. De laatste 23 jaar was hij notaris in Nieuwe Pekela. Hij heeft in 1997 het stokje overgenomen van Cees Wever.

In de afgelopen jaren heeft Kauffeld een groot klantenbestand opgebouwd en in de brandwerende kelder van het pand is een omvangrijk archief ingericht.

Het archief van notaris Kauffeld wordt met toestemming van de minister van Rechtsbescherming over enkele maanden verplaatst naar het kantoor van Dijkstra Jansen Bergman notarissen & juridisch adviseurs in Stadskanaal.

20 jaar bewaren

"In Stadskanaal wordt momenteel ruimte gecreëerd om het papierwerk een plek te geven", vertelt Frits Bergman. "Dan gaat het om onder meer de originele notariële aktes, die in ieder geval 20 jaar op ons notariskantoor bewaard moeten blijven. De aktes van 20 jaar en ouder worden overgebracht naar de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) in Winschoten."

Kauffeld vindt het vanzelfsprekend jammer dat geen opvolger zich heeft gemeld, nadat hij besloten heeft om te stoppen als notaris. Het kantoor aan de Abraham Westerstraat A 85 wordt daarom te koop aangeboden. Hij is wel blij dat het archief onderdak krijgt in Stadskanaal. "Ik ken Frits goed en de verhoudingen zijn altijd prima geweest. Hij mag me ook altijd bellen als het nodig is."

Logische beslissing

Frits Bergman vindt het eerlijk gezegd een logische beslissing om het archief over te nemen. "We hebben om te beginnen voldoende ruimte en we hopen dat de inwoners van Pekela en omliggende dorpen die in het verleden een akte hebben laten opmaken bij Kauffeld, dat voortaan bij ons gaan doen.

Het hele cliëntenbestand van notaris Kauffeld wordt in ons kantoorsysteem geïntegreerd. Het dossier van iedere klant is voorhanden en kan dadelijk worden ingezien. Veel inwoners weten toch al de weg naar Stadskanaal te vinden. Omdat ze bijvoorbeeld een afspraak hebben in het Refaja ziekenhuis, omdat kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan of omdat ze boodschappen gaan doen in het winkelcentrum."

Paul Abrahams